Közélet

Nyári szünet: csak ősszel folytatódnak a tanár-diák tüntetések

Szeptember 1-jére Országos Tanévnyitóval, szeptember 15-ére nagy budapesti tüntetéssel, szeptember 22-ére pedig országszerte több városban demonstrációkkal készülnek a diák- és tanárszervezetek – hangzott el a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), az Egységes Diákfront (EDF) és a Civil Bázis, Belügyminisztérium előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Szilágyi Kitti, a Civil Bázis tagja elmondta, az Országos Tanévnyitót az Országház előtt, a Kossuth téren rendezik meg, ahol egy plenáris ülésre kerül sor civil szervezetek, érdekvédelmi szervezetek és politikai pártok képviselőinek részvételével. Szeptember 15-ére pedig egy nagy, demokrácia napi tüntetést szerveznek – erről már Perlaki Borsos-Noel, az EDF elnökségi tagja beszélt. Elmondta azt is, „kevesebb beszédre és több hídfoglalásra” kell majd számítani. Ezzel együtt szolidaritási tüntetéseket is szerveznek más európai városokban. Szeptember 22-én pedig országszerte valamennyi városban, községben terveznek megmozdulásokat – írja a Népszava.

CÉLJAIK IS VANNAK

Céljaik, illetve követeléseik a pedagógusok azonnali 50 százalékos béremelése, a sztrájkot korlátozó törvényi rendelkezések eltörlése, egy új, esélyteremtő Nemzeti alaptanterv létrehozása és a pedagógusokra nézve hátrányos új státusztörvény visszavonása. Mészáros Bence, az EDF másik elnökségi tagja bejelentette, a nyár folyamán, valamint szeptemberben országjárásra indul a diákszervezet, terveik szerint mintegy 40 városban tartanak majd nyilvános fórumokat, alapítanak helyi bázisokat. A tüntetéseken való részvételre pedig az országbérlettel biztosítanának lehetőséget, hogy mindenki el tudjon utazni például Budapestre, hogy kifejezze szolidaritását. A bérletek vásárlását közösségi finanszírozásból oldanák meg.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb