Közélet

Pintér Sándor megegyezett az orvosokkal, jön a nyolcórás munkaidő, de inflációkövető bérezésük nem lesz

Hétfőn egyeztetett egymással a Belügyminisztériumban az egészségügyi ágazatért felelős felső vezetés és a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A megbeszélésen többek között megállapodtak az orvosok nyolcórás munkaidejéről, valamint arról, hogy nem lesz inflációkövető a bérezésük.

A július 24-én tartott tárgyalást a MOK elnöksége kezdeményezte, ahol többek között Pintér Sándor belügyminiszter és Kincses Gyula kamarai elnök is részt vett. A MOK honlapján elérhető dokumentumból kiderült, hogy eredményes egyeztetés történt, de akadnak még olyan területek, ahol továbbra is jelentős nézetkülönbségek vannak.

ERKÖLCSISÉG AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

Az utóbbi időszakban felmerült bűncselekmények miatt a megbeszélésen Pintér Sándor többször is kitért az orvosok és szakdolgozók erkölcsiségére. Július 17-én például elfogtak és előállítottak a rendőrök egy szolnoki orvost, aki a gyanú szerint 41 alkalommal fogadott el hálapénzt a betegeitől, közel 37 millió forint értékben. A miniszter szerint az általános orvosi etikai helyzet az egyik oka annak, amiért a köz- és magánellátást szigorúan el kell választani. A MOK szerette volna megismerni a betegellátás átalakításának „mestertervét”, amit titkosításra hivatkozva megtagadtak tőlük – ismertették.

NYOLC ÓRÁS MUNKAIDŐ

A tárgyaláson Pintér Sándor hangsúlyozta, hogy a „munkaidő mindenki számára 8 óra” lesz. Takács Péter egészségügyi államtitkár hozzátette, hogy lehetőség lesz 6 órás munkarendre, de akkor ehhez igazítják a bérezést is. A kamara álláspontja szerint azonban a teljes munkaidőt nem lehet 8 óra rendelési idővel kitölteni. Mint mondták, az ilyen munkaterhelés már ellátásbiztonsági kockázat, valamint az orvosoknak a rendelési időn kívül is vannak még adminisztratív feladataik – ismertették.

NINCS LEHETŐSÉG AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK BÉREINEK INFLÁCIÓKÖVETÉSÉRE

A tárgyaláson az is elhangzott, hogy az alapellátásban a kormány nem tervezi a rezsiköltségek átvállalását. A kormányzati cél, hogy 2028-ra a meghatározott létszámot ellátó praxisok maradjanak fenn. Az egészségügyi dolgozók béreinek inflációkövetéséről Pintér Sándor elmondta: erre nincs lehetőség. Véleménye szerint azonban más területeken sem részesültek a dolgozók inflációt követő bérezésben. Az Index szerint megjegyezte azt is, hogy a jelenleg elmaradott egészségügy informatikai fejlesztése prioritás lesz.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb