Közélet

Megvannak az idei SZTE ponthatárok: 428 kellett az orvosoknak, 402 a leendő Szeged365-ös újságíróknak

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy a több mint 126 ezer jelentkező közül kik nyertek felvételt a hazai egyetemekre. Szegeden a Dugonics téren tartották meg a Pont Ott Partit, ahol többek között a Honeybeast szórakoztatta a körmüket lerágó leendő szegedi kisgólyákat. Szakál Péter, az SZTE oktatási igazgatója a színpadon jelentette be, hogy 2022-höz képest csaknem 30 százalékkal emelkedett az idei központi felvételi eljárásban a Szegedi Tudományegyetemre felvettek száma.

30 SZÁZALÉKKAL TÖBB KISGÓLYA REPKED SZEGED FELETT

Az elmúlt évhez képest csaknem 30 százalékkal emelkedett az idei központi felvételi eljárásban a Szegedi Tudományegyetemre (SZTE) felvettek száma – közölte az intézmény oktatási igazgatója szerda este. Szakál Péter, a szegedi Pont Ott Partin elmondta, az SZTE-re

  • 9074-en jelentkeztek első helyen
  • és 7894 új hallgatót vettek fel.

Emelkedett a tanulmányaikat államilag finanszírozott képzésen megkezdők létszáma is, köszönhetően a modellváltást követően az intézmény által megkötött finanszírozási szerződésnek – tudatta a szakember. A korábbinál több új hallgató tanul majd levelező és távoktatási tagozaton is. Az igazgató szerint ez elsősorban a felvételi szabályok változásának köszönhető: azzal, hogy kikerült a bemeneti követelmények közül az emeltszintű érettségi és megszűntek a minimum ponthatárok, most olyanok is jelentkeztek, akik korábban nem.

Minden képzési területen emelkedett a tanulmányaikat megkezdők száma, de az SZTE az elmúlt években – a többi közt ösztöndíjak meghirdetésével – komoly erőfeszítéseket tett a természettudományos, műszaki, mérnöki és matematikai képzéseken tanulók létszámának növelése érdekében. Ennek eredményeként többen kezdik meg tanulmányaikat ezeken a területeken, ahogy nőtt a pedagógusképzésekre felvettek száma is, amely esetében az SZTE és a Gál Ferenc Egyetem a Zirzen Janka programmal segíti a hallgatókat – mondta Szakál Péter.

438 PONT KELLETT A JOGÁSZOKNAK, 428 AZ ORVOSOKNAK

A legdivatosabb szakok felvételi ponthatára szinte egytől egyig 4-essel kezdődött tegnap este,

Az SZTE pótfelvételit hirdet azok számára, akik nem jelentkeztek az idei általános felsőoktatási felvételi eljárás során, vagy jelentkeztek, de nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. Az ezzel kapcsolatos, részletes információk az SZTE Pótfelvételi oldalon lesznek elérhetők – nyilatkozta Szakál Péter oktatási igazgató az MTI-nek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb