Közélet

Szeptembertől rövidebb idő alatt lehet tanári diplomát szerezni

Felgyorsítja a pedagógusok képzését a kormány, a csütörtök este megjelent kormányrendelet szerint szeptembertől egyes alapképzésekre építve már két és három féléves tanári mesterszak sikeres elvégzésével is lehet tanári diplomát szerezni, írta meg a Telex.

A felsőoktatásért felelős Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye szerint az eddigi négy féléves újabb tanári oklevelet adó mesterképzésnél – meghatározott tanárszakokon – a képzési idő három félévesre rövidül.

NŐTT A PEDAGÓGUSKÉPZÉSRE FELVETTEK SZÁMA

Mint a 24.hu írta, tavalyhoz képest 67 százalékkal nőtt a pedagógusképzésre felvettek száma, így ősztől 10 514-en kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat, ami az elmúlt hat év legmagasabb száma.

SZEPTEMBERTŐL MÁR JÖN A VÁLTOZÁS

A tanárképzésben a felvételizők száma azoknál a rövidciklusú képzéseknél emelkedett a legnagyobb mértékben, ahol a már meglévő diploma mellett biztosítanak további szakmai és módszertani képzéssel 3–4 félév alatt tanári diplomát. A most megjelent rendelet ezeket képzési lehetőségeket bővíti ki, így szeptembertől már:

egyes alapképzésekre építve is lehet két és három féléves tanári mesterszak sikeres elvégzésével tanári diplomát szerezni, mind nappali, mind levelező tagozaton.

BIZONYOS SZAKOKON A KÉPZÉSI IDŐ HÁROM FÉLÉVESRE RÖVIDÜL

Az eddigi négy féléves, újabb tanári oklevelet adó mesterképzésnél, meghatározott tanárszakokon (például matematikatanár, földrajztanár, biológiatanár) a képzési idő három félévesre rövidül. Kitértek arra is, hogy a módosítás szerint bővül azoknak a képzéseknek a köre, amelyekre építve az újabb tanári oklevelet adó képzésben részt lehet venni, ilyen például a gyógypedagógia és a szociálpedagógia alapképzés.

RÖVIDÜL AZ ALAPKÉPZÉSRE ÉPÜLŐ SZAKMAI TANÁRKÉPZÉS IDEJE IS

Rövidül az alapképzésre épülő szakmai tanárképzés ideje is. A mérnöktanár, a közgazdásztanár, az agrármérnöktanár, a szociális ismeretek tanára szakon a képzési idő négy félévről három félévre csökken azzal, hogy az előzetesen megszerzett szakképző intézményi munkatapasztalat elismerése alapján a tanulmányi idő két félév is lehet.

Mindezek mellett az óvodapedagógusok újabb oklevelet adó képzésben két év alatt szerezhetik meg az 1–4. osztály tanítói feladataira feljogosító tanítói szakképzettséget.

Forrás: 24.hu/telex.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb