Szegedi Arcok

“A szamuráj lelke a kard, az alvásszakértőé pedig a vásárló” – az Álommanó alapítóját a matracvásárlás buktatóiról faggattuk

Régi ismerős tért vissza Szegedre, a Bécsi körút 26. alatt megnyitott Álommanó Ágy és Matracbolt alapító-tulajdonosa, Molnár Sándor ugyanis már hosszú évek óta közismert arca volt a szegedi matrac-piacnak, amikor feleségével és kislányával együtt elhatározták, itt az idő, saját üzletet nyitnak, egy 100%-ban családi vállalkozásba fognak a multik ellenszelében – írtuk egy hete. A szegedi alvásgurut több, mint 3000 eladott matraccal a háta mögött faggattuk arról, mi a különbség egy matracbolti eladó és egy megfelelő szakértelemmel – nomeg elhivatottsággal – bíró alvásszakértő között.

Molnár Sándor szerint a legfontosabb különbség az, hogy az utóbbi azt próbálja meg kideríteni, hogy a boltba érkező vásárló számára mi lesz a tökéletes megoldás, míg ezzel szemben a “szimpla” sales-es csak annyit akar, hogy eladja a főnökei által meghatározott terméket, ha nem megy, akár úgy is, hogy “rátolja” a gyanútlan vevőre azt a portékát, amire lehet, hogy nincs is szüksége.

Sz365.: Matracot akarok venni, bemegyek egy szaküzletbe. Honnan lehet tudni, hogy jó helyen járok?

M.S.: Már a fogadtatás sok mindent elárul. A legelső dolog, amit ki lehet szúrni, hogy mi az első reakció a bent lévőktől. Ha rögtön köszönnek, leszólítanak, foglalkoznak veled, már jó jel, az pedig főleg az, ha megkérdezik, hogy…

  • ki,
  • mire fogja használni a matracot,
  • hová fogja tenni,
  • esetleg mit tervez rátenni még.

Ha csak annyit kérdez, hogy miben segíthetek, gyanús, hogy olyannal van dolga az embernek, aki igazából nem is ért a szakmához.

Sz365.: Közhely, de a vásárló az első?

M.S.: Egy régi japán szamuráj, Miamoto Musashi mondta, hogy a szamuráj lelke a kard. Nos, úgy gondolom, az alvásszakértőé pedig a vásárló. Arra a 15-20 percre, amíg bent van a boltban, csak vele szabad, hogy foglalkozzak, teljes ráhangolódással. Ha ebben a negyed órában megfelelő kérdésekkel 100% pontossággal megtudom, hogy mire van szüksége, akkor olyan matracot tudok neki adni, amire tényleg szüksége van.

Talán ez a legnagyobb különbség bizonyos matracláncok pár nap gyorstalpaló után felvett eladói és egy alvásszakértő között: az előbbiek tolják a terméket, amit a vezetőség előirányoz nekik, az utóbbiak – így én is – pedig azért küzdenek, hogy pontosan azt kapja a kuncsaft, ami kell neki.

Gyakran azt tapasztalom, hogy egyes multik eladói – ha úgy érzik, hogy a vásárló kifordul az üzletből – pánikszerűen eladják nekik a létező legolcsóbb terméket, ami az esetek többségében pár hét alatt kiderül, hogy nem volt jó választás. Sőt.

Sz365.: Vásárlóként honnan tudhatom, hogy baj lesz a matraccal, amit rám akarnak sózni?

M.S.: Van egy alapszabály, ami a boltban nem kényelmes, abból már jó dolog sosem fog kisülni. A “majd megszokom később” effektus nem működik.

Összességében azt gondolom, hogy egy igazán elhivatott alvásszakértő legfontosabb feladata, hogy megadja a választás szabadságát. Nem mi döntünk, csak ajánlunk, segítünk a legjobb tudásunk szerint, de a döntés mindig a vásárlóé.

A szegedi, családi vállalkozásként megnyitott Álommanót – és a 2022-es árakon, 10% kedvezménnyel kínált Best Dream matracokat – az alábbiakban találod:

  • Álommanó Ágy és Matracbolt,
  • Bécsi körút 26., 
  • nyitva hétfőtől péntekig 10 és 18, szombaton 9 és 13 óra között,
  • info vonal: +3670 / 337 – 9963. (egy sarokra az SZTE TIK-től)

Fotók: Sóti Gellért

Videó: Galyas Richárd

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb