Közélet

Vízumszankciókat vezet be az USA minden magyar állampolgárral szemben (frisstíve)

Az Egyesült Államok kedden korlátozásokat vezetett be a magyar útlevéllel rendelkezőkre a vízummentességi program keretében, mondván, hogy Budapest nem kezelte a Washington által többször felvetett biztonsági hiányosságokat – írja a Reuters nyomán a Portfolio. A hírre gyengülésbe kezdhetett a forint is.

A két kormány közötti kapcsolatokat az utóbbi időben megterhelte, hogy Budapest elhalasztotta a svéd NATO-csatlakozásról szóló parlamenti szavazást, és a magyar kormány korlátozta az LMBTQ-jogokat – írja a Reuters.

NINCS TÖBBSZÖRI LÁTOGATÁS

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége közleményében közölte, hogy a magyaroknak az elektronikus utazási engedélyezési rendszer (ESTA) keretében kínált érvényességi időt azonnal két évről egy évre csökkentik, és hogy a rendszer keretében csak egyszeri látogatásra lesz lehetőség, többszöri látogatásra nem. Ez a változás azonnal hatályba lép, és mindaddig érvényben marad, amíg az alapjául szolgáló biztonsági aggályokat nem orvosolják – írják. Az ESTA érvényességének csökkentése csak az ezen értesítés hatálybalépése után beérkezett új ESTA-kérelmeket érinti, és nem visszamenőleges hatályú. A 2023. augusztus 1-je előtt kiadott ESTA-engedélyek továbbra is két évig és többszöri beutazásra érvényesek – áll a közleményben.

Magyarország 2011 és 2020 között mintegy egymillió embernek – főként a szomszédos államokban élő magyar nemzetiségűeknek – adott állampolgárságot “anélkül, hogy megfelelő biztonsági intézkedéseket tett volna személyazonosságuk ellenőrzésére” – közölte az amerikai nagykövetség.

RENDSZERSZINTŰ PROBLÉMA VAN

Egy magas rangú amerikai kormánytisztviselő szerint a módosítások nem vonatkoznak a vízummentességi program másik 39 résztvevőjére, azok csak Magyarországra vonatkoztak. “Rendszerszintű probléma van, vagyis több százezer útlevelet állítottak ki 2011 és 2020 között anélkül, hogy a személyazonosság ellenőrzésére vonatkozó követelmények megvoltak volna” – mondta a tisztviselő.

FRISSÍTVE: REAGÁLT A BELÜGYMINISZTÉRIUM

„Az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól” – közölte a Belügyminisztérium Amerika bejelentéseire reagálva. “Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét. Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya!” – tették hozzá az Index szerint.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb