Közélet

Lázár János: A kormány nevében elnézést kérek, a MÁV-nál hiánygazdálkodás van, ami balesetveszélyt eredményez

„Mindenkinek tisztán kell látnia, hogy az elmúlt 40 évben nagyon komoly forráskivonás történt a Magyar Államvasutaknál (MÁV), ennek a forráskivonásnak a következménye, hogy hiányosságok vannak” – mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter a Rádió7-ben, miután a múlt héten 10 vasútvonalat zárt be a vasúttársaság.

A Fideszes politikus szerint a MÁV-nál az a helyzet, hogy hiánygazdálkodás van, ami balesetveszélyt eredményez. Ez utóbbi kockázata szerinte nőtt az elmúlt egy-másfél évben.

A LEGFONTOSABB, HOGY AZ UTASOK BIZTONSÁGBAN LEGYENEK

„A kormány nevében elnézést kérek azoktól, akik a személyi sérüléssel járó balesetet szenvedtek, de azoktól is akik késést szenvednek” – jelentette ki a tárcavezető a VG szerint. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb, hogy az utasok biztonságban legyenek, neki a biztonság fontosabb, mint, hogy az utasok késnek-e vagy sem, ennek felelősségét viseli miniszterként és politikusként. Ha mérlegelnie kell, hogy egy vonat működik-e vagy sem, dönthet úgy, hogy inkább leállítja, ha nem tudják garantálni 100 százalékban a biztonságot.

SZEMÉLYES DILEMMA

A vasútvonal bezárásokról azt mondta, hogy személyes dilemmái is voltak, mert vidéki szárnyvonalakról van szó, de a kérdés itt is a biztonság elsődlegesen. Szerinte az országgyűlési képviselők joggal háborodnak fel, de nekik is meg kell érteniük, hogy a biztonság az elsődleges.

AZÉRT HARCOL, HOGY VASÚTI PÁLYAFELÚJÍTÁS TÖRTÉNJEN ÉS ÚJ JÁRMŰVEKET SZEREZZENEK BE

Lázár azt mondta, azért harcol, hogy vasúti pályafelújítás történjen és új járműveket szerezzenek be, ehhez azonban rengeteg pénz kell, a kormány elé viszik augusztus 20. után, összesen 6000 milliárd forintról van szó. Ehhez azonban külső forrásokat kell szerezni, mert erre elég költségvetési forrás nem áll rendelkezésre, ezért alakították át a MÁV menedzsmentjét. Lázár szerint az elmúlt 10 évben rengeteg autópálya épült, ezért is indokolt a KRESZ felülvizsgálata, amelyet ősszel bocsátanak társadalmi egyeztetésre.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb