Szegedi Arcok

Megvan a 16. díszdoktori talár: tiszteletbeli doktorátusi címet kapott Karikó Katalin Hongkongban

Jelentős tudományos felfedezései és életmentő eredményei elismeréseként Karikó Katalinnak, a Szegedi Tudományegyetem professzorának a „Tudományok Doktora” címet adományozta a Hongkongi Kínai Egyetem (CUHK). Ez Karikó Katalin 16. díszdoktori talárja, első ázsiai tiszteletbeli doktorátusi címe. A helyi sajtó beszámolt a „magyar-amerikai biokémikus” tudománynépszerűsítő küldetéséről – közölte szerkesztőségünkkel a Szegedi Tudományegyetem.

Mint kiemelték, Hongkongba is elvitte Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetem és a szegedi biológus képzés kiválóságának hírét. A Hongkongi Kínai Egyetem (CUHK) honlapján tette közzé a hírt: a 2023. augusztus 4-i tiszteletbeli diploma-átadó ünnepségen a Tudományok Doktora címet adományozta Karikó Katalinnak. E kitüntetéssel a magyar biokémikus jelentős tudományos felfedezéseit és életmentő eredményeit ismeri el az ázsiai egyetemek ranglistáján 6. helyen szereplő intézmény.

MEGTALÁLTA A MÓDJÁT AZ MRNS MÓDOSÍTÁSÁNAK

„Karikó professzor jelenleg a Szegedi Tudományegyetem professzora, valamint a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvostudományi Karán idegsebészeti adjunktus” – olvasható a tudós dióhéjban összefoglalt életrajzában. Ott hangsúlyt kap, hogy kutatóként a ribonukleinsav (RNS) által közvetített mechanizmusokra specializálódott, leginkább a hírvivő RNS, azaz az mRNS-technológia és a Covid-19 vakcinák fejlesztésében való közreműködéséről ismert.

A világhírű biokémikus megtalálta a módját az mRNS módosításának. Társaival olyan szállítási mechanizmust dolgozott ki, amellyel a lipid nanorészecskékbe csomagolt mRNS-molekulák célzottan eljuttathatók a test azon részébe, ahol megszületik a betegséget leküzdő immunválasz, elkezdődik a gyógyuláshoz szükséges fehérje termelése.

TÖBB MINT 100 ELISMERÉST KAPOTT EDDIG

Karikó Katalin a nemzetközi jelentőségű és úttörő kutatómunkájáért több mint száz elismerést kapott. Ezek közül a CUHK-közlemény hetet emel ki, köztük az ázsiai Nobel-díjnak tekintett Tang Prize-t, a tudomány Oscarjának nevezett Breakthrough-díjat és a Német Future Prize-t, miközben megemlíti: számos egyetem tiszteletbeli doktori címét is elnyerte.

LÁTOGATÁS HONGKONGBAN

A honkongi média részletesen beszámolt Karikó Katalin látogatásáról. Ottani nyilatkozataiban is a továbbtanulást, a tudományt és a kutatómunkát népszerűsítette, a nők laboratóriumokban és fejlesztésekben játszott szerepére irányította a figyelmet. A számos kínai nyelvű tudósítás mellett például az scmp.com angol nyelven összegezett. „Miután a Covid reflektorfénybe helyezte őt, az mRNS-vakcinák mögött álló tudós Hongkongban díjat kapott, és kifejezte reményét, hogy a technológia más betegségek kezelésére is alkalmas lehet”. A „magyar-amerikai biokémikus professzor azt reméli, hogy az mRNS-tudományt a sebgyógyításban és akár a rák ellen is lehet használni”. Karikó Katalin a „CUHK díszdoktori címének átvételére érkezett a városba, ahol megosztotta viharos kutatói útjának emlékeit, és véleményt mondott Hongkong biotechnológiai központként való működéséről”.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb