Szegedi Arcok

Hat aranysakált lőttek ki Újszentivánnál

Aranysakálokra vadászott Kiss Gábor Csongrád-Csanád vármegyében, a Dél-Tiszai Vadásztársaság területén. Mint kiderült, a vadász nem távozott üres kézzel, ugyanis két szukát és négy kan sakált ejtett el Újszentiván környékén.

A vadász hétfőn maga számolt be az élményeiről az Agro Jager News-nak, mint írta: “az idei év nem kényeztetett el, ami a ragadozóvadászatot illeti. Mintha semmi nem úgy működne, mint tavaly. Másfél-két hónapig sakálhangot is alig hallottam. Körülbelül három hete hallom őket, de behívni még nem sikerült a szomszéd dűlőből sem, pedig ott üvöltött tőlem pár száz méterre. Erre a területre ültem ki ma, két kukoricatábla közötti búzatarlóra.”

CSENDBEN VÁRT A VADÁSZ

A vadász azt írta, hogy többször hallott innen magányos sakálhangot. Sejtette, hogy a nagyobbik, körülbelül hatvan hektáros kukoricában lehetnek a sakálok, így annak sarkához ült. “Erősen szürkült, mire kiértem, gyorsan kipakoltam és vártam. Mivel eddig szinte semmi hang nem működött, csendben vártam. Háromnegyed tíz körül hirtelen sakálhang hangzott közelről, már az én dűlőmben. Éjjellátóval körbenéztem, körülbelül kétszáz méterre láttam két sakált” – tette hozzá, majd kiemelte, hogy torokból nyúlsírást imitált, mire felé indultak.

ÖT-HAT SAKÁL MENT FELÉ EGYSZERRE

“Felemeltem a puskát a lőboton, lámpa fel és majd leejtettem a fegyvert: szempárok mindenfelé, öt-hat sakál tartott felém futva… Sakálroham… Hirtelen azt sem tudtam, melyikre célozzak. Egy keresztbe fordult, lőttem kilencven méterről, hallottam a becsapódást, a többi szétszóródott. Egy megállt a kukorica szélén, de a lövés pillanatában beugrott. Hibázás. Reméltem, nem mentek messze. Innentől kezdve körülbelül tíz percenként magányos sakálhang, pár percre rá sakál. Több hibázás, de egy óra alatt tizenegy lövésből hat sakál esett. Egyiket százkilencven méterről elsőre, tehát nem a puska a ludas. Mint kiderült, az első lövéssel a szukát sikerült elejtenem, a többiek, a kölykök ezért nem mentek messze” – írta Kiss Gábor.

Fotó: Kiss Gábor – Agro Jager News

Az aranysakál megjelenése egyébként a természetvédelem és a vadgazdálkodás számára sem előnyös, mivel a vadászható fajok mellett, a védett és fokozottan védett emlős, madárfajokat, hüllőket, kétéltűeket is elfogyasztja. Mivel az Alföldön az őz-, valamint az apróvadállománya kimagasló jelentőségű, mindent megtesznek azért, hogy ne szaporodjon el a nádi farkas.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb