Szegedi Arcok

Algaaksi, lebomló cigarettacsikk és okos biciklizár – eszméletlen ötletekkel rukkoltak elő a Demo Day-en bemutatkozó szegedi egyetemisták

A Szegedi Tudományegyetem négy csapata mutatkozhatott be a HSUP képzést lezáró Demo Day-en, a Velencei-tónál. A vállalkozóvá válást segítő kurzust 32 egyetem 194 csapata végezte el, amelyek közül a 20 legpiacképesebb ötletet hívták meg a rendezvényre. A legtöbb projekt – harmadik éve – az SZTE-ről érkezett – számolt be az egyetem a fiatalok sikereiről.

Mint kiemelték, a Szegedi Tudományegyetemen 151 hallgató végezte el sikeresen a Hungarian Startup University Program (HSUP) képzést, amelynek célja, a hazai egyetemisták megismertetése az innováció világával, a modern vállalkozói ismeretekkel és különösen a startupok működésével, mindezt egy új, országos szintű online oktatási platformon keresztül.

A LEGJOBB ÖTLETEK

A szemesztert a Velencei-tónál megrendezett Demo Day zárta, amelyre a legjobb ötletekkel rendelkező csapatokat hívták meg a szervezők. A résztvevők között a Szegedi Tudományegyetem képviseltethette magát legmagasabb számban: 4 csapat mutatkozhatott be a magyar kockázatitőke befektetők képviselőiből és üzleti angyalokból álló szakmai zsűri előtt.

Mint megtudtuk,

  • a negyedéves orvostanhallgató, Ali Edina által vezetett Fremito csapat egy tüdődaganat diagnosztikai mellény koncepcióját fejleszti, amely a szeizmológiához hasonló alapon a tüdő rezgéskarakterisztikáját elemzi egy mesterséges intelligencia algoritmus segítségével.
  • A vegyészmérnöknek tanuló Klonka Áron csapata, a BioStubs lebomló cigarettacsikket álmodott meg. Termékük egy természetes alapanyagokból készült, vízoldékony, biológiailag lebomló cigarettafilter. A dohánytermék elszívását követően – amennyiben az nem hulladékgyűjtőben végzi -, a környezeti hatások, a napfény, az esővíz segítségével képes elbomlani órák alatt.
  • Az okos biciklizár kitalálója Bűn Réka mechatronikai mérnök hallgató és Burdlock nevű csapata. Fejlesztésük egy ujjlenyomatos zár, amely mobilalkalmazással összekötve működik. Biztonsági funkciót is tartalmaz: elvágáskor hangjelzést ad ki. Fontos újítás a zár kinézete is, hiszen felcsévélhető, akár zsebre is tehető kisméretű eszköz.
  • Szabó Zoltán biológus hallgatóként az Algaaksi csapattal áramtermelést valósítana meg algák és hidrogén gáz által. A fiatalok olyan bionapelemet hoznának létre, amely algák által termelt hidrogénből állít elő villamosenergiát.

A POZITÍV VISSZAJELZÉS NEM MARADT EL

A Demo Day prezentációra a csapatokat idén is az Innovációs Igazgatóság munkatársai és a Virtus Program mentorai készítették fel. A pozitív visszajelzés nem maradt el. Helyezéseket ugyan idén sem hirdettek a versenyen, több felajánlás is érkezett az SZTE-s csapatokhoz.

  • A Hiventures, a Magyar Fejlesztési Bank inkubációs programja az okos biciklizárat fejlesztő Burdlock nevű csapatnak ajánlotta fel, hogy összeköti a csapattagokat egy olyan startuppal, amely hasonló témában kapott már befektetést a programtól.
  • Verő Barbara humánerőforrás-szakértő és HUNBAN üzleti angyal a Fremito csapatnak ajánlott fel vezetői képzést és csapatépítésre lehetőséget.
  • A Vespucci Partners befektetés-kezelő cég azt ígérte a csapatnak, hogy összeköti őket egy magánkórházzal.
  • Hild Imre üzletfejlesztési- és startup tanácsadó egy 7 milliárd forintos összköltségvetésű kockázati tőke programra való nevezés lehetőségét ajánlotta a szegedi csapatnak.
  • Az Oxo Technologies Holding befektetési társaság pedig minden csapatot meghívott az InnoCamp-re, amely egy olyan tábor, ahol az ötletek elindulhatnak a megvalósítás útján.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb