Szegedi Arcok

Segítőkészek, empatikusak, de objektívek – ilyen az élete az iskolaőröknek a szegedi intézményekben, indul a toborzás a következő tanévre

Az első iskolaőrök 2020 szeptember elsejével álltak szolgálatba. Ők felelnek azért, hogy a kijelölt oktatási-nevelési intézményben a pedagógusok és a diákok munkája zavartalanul folyjon. A 2022/23-as tanévben Szegeden két intézményben teljesítenek szolgálatot, de a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a következő tanévtől további három szegedi középiskolába várják az iskolaőrök jelentkezését. Arról, hogyan is zajlik a munka, pontosan milyen feladatokat látnak el, M. Toronykőy Márta r. alezredessel, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetőjével és Nagy Gábor László iskolaőrrel beszélgettünk.

KIK IS AZOK AZ ISKOLAŐRÖK?

Mint M. Toronykőy Márta r. alezredestől megtudtuk, a hivatalos és pontos meghatározás alapján az iskolaőr – fegyverhasználati jog nélkül – kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott közfeladatot ellátó személy, aki a rendőrség valamelyik területi szervénél áll munkaviszonyban. Az iskolaőr biztosítja azt, hogy a kijelölt oktatási-nevelési intézmény pedagógusai, a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottai, a diákok zavartalanul elláthassák feladataikat. Fontos megemlíteni, hogy intézkedési jogosultsága csak a nevelési, oktatási intézmény területére terjed ki tanítási időben. Az iskolai szünetekben a helyi, illetőleg a területi bűnmegelőzési egységeken segítik a prevenciós tevékenységet. Tevékenységüket jogszabályok mentén, rendőrszakmai támogatással végzik. Ők az úgynevezett koordinátorok, akik napi kapcsolatban vannak a kapitányság illetékességi területén szolgálatot teljesítő iskolaőrökkel.

AZ ISKOLÁK RÉSZÉRŐL POZITÍV A VISSZAJELZÉS: SEGÍTŐKÉSZEK, EMPATIKUSAK, DE OBJEKTÍVEK

„A 2020-ban létrehozott iskolaőri hálózatba belépni kívánó, iskolaőri igényt benyújtó intézmények évről évre egyre emelkedő száma igazolja, hogy kollégáink az iskolákban az elvárt színvonalon végzik munkájukat” – árulta el M. Toronykőy Márta r. alezredes. Mint mondta, az intézményekkel kötött együttműködési megállapodás alapján folyamatos a kommunikáció a rendőrség és az iskolák között. A hálózatba csatlakozott intézmények visszajelzései alapján elmondható, hogy elégedettek az iskolaőrök munkájával. „Az iskolaőrök az intézményvezetővel, pedagógusokkal, tanulókkal és az intézmény dolgozóival rendszeresen és szakszerűen kommunikálnak, eleget tesznek tájékoztatási kötelezettségeiknek, segítőkészek, empatikusak, de objektívek. A tanulók, szülők, pedagógusok kérésére a szükséges felvilágosítást megadják, jelenlétük jelentős mértékben hozzájárul a konfliktusok megelőzéséhez, megakadályozásához, tevékenységük proaktív” – folytatta az alezredes.

„STABIL, KISZÁMÍTHATÓ MUNKAHELYET KERESTEM”

De nem csak az intézmények viszonyulnak pozitívan az iskolaőrök munkájához, maguk a munkavállalók is elégedettek választott hivatásukkal. Nagy Gábor László már a kezdetek óta, 2020 szeptemberétől lát el a vármegyében iskolaőri feladatokat. Mint mesélte, három évvel ezelőtt, pályakezdőként, azért lépett be az iskolaőri rendszerbe, mert egy stabil, kiszámítható munkahelyet keresett. „Ezt meg is találtam, hiszen a fix fizetés mellett ott van a cafeteria és az utazási költségtérítés is. Fontos volt számomra a megfelelő munkahelyi légkör, a szakmai támogatottság is. Jelenleg rajtam kívül még hét iskolaőr kolléga lát el iskolaőri feladatokat, akikkel napi szinten tartjuk a kapcsolatot. Rendszeresen vannak képzések, továbbképzések, ami az életünk egyéb területein is hasznosítható információkat ad, gondolok például az elsősegélynyújtási alapismeretekre” – avatott be bennünket a részletekbe Nagy Gábor László.

Azt is megtudtuk, 2020 szeptembere óta a vármegyében mindösszesen 10 esetben került sor intézkedésre. Ezek igazoltatás, felszólítás, egészségügyi segítségnyújtás, visszatartás, dologelvétel voltak.

SZEPTEMBERTŐL ÚJABB INTÉZMÉNYEKBEN LESZ SZÜKSÉG ISKOLAŐRÖKRE, A TOBORZÁS MEGKEZDŐDÖTT

A 2022/23-as tanévben Szegeden két intézményben teljesített szolgálatot iskolaőr. A program sikerességét jelzi, hogy a következő, 2023/2024-es tanévre további három szegedi középiskola igényelt iskolaőrt, akik toborzása, mint megtudtuk, már meg is kezdődött. „Ebben a tanévben reményeink szerint a megyeszékhely öt intézményében lesz iskolaőr. Alapból egy intézményben egy iskolaőr lát el szolgálatot. A vármegyénk esetében öt településen nyolc iskolaőr van, hét intézményben” – tudtuk meg M. Toronykőy Márta r. alezredestől.

HOGYAN ZAJLIK A KÉPZÉS?

Az iskolaőrök sikeres felvételi eljárásukat követően három hetes központi képzésen vesznek részt, amely mindenre kiterjedő, átfogó képet ad a feladatvégrehajtásról, részét képezi például a pedagógiai és jogszabályi ismeretek, intézkedéstaktika, kommunikáció és bűnmegelőzés. A képzés vizsgával zárul, amely sikeres letételét követően kezdik meg szolgálatukat az iskolaőrök az adott vármegyében. Rendszeresen szerveznek részükre központi és vármegyei online vagy személyes jelenléttel megvalósított képzéseket is.

HA TE IS SZÍVESEN LENNÉL ISKOLAŐR

Mint beszélgetésünk során megtudtuk, a vármegyében Csongrádra, Szegedre, Ásotthalomra, Makóra, Magyarcsanádra és Mindszentre várják iskolaőrök jelentkezését. Azon személyeket várják soraikba, akik

  • cselekvőképesek,
  • 18. életévüket betöltötték,
  • magyar állampolgárok,
  • rendelkeznek állandó bejelentett magyarországi lakóhellyel,
  • továbbá nagyon fontos az egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmasság is.

Minderről pontosan a www.police.hu/iskolaor weboldalon lehet olvasni, ahonnan a jelentkezéshez szükséges dokumentumok is letölthetők, de a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálatánál vagy a Bűnmegelőzési Osztályán is lehet érdeklődni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb