Közélet

Jöhet a tartós hétszáz forint feletti benzinár

Két hónap alatt 86 forinttal drágult a gázolaj és majdnem 60 forinttal a benzin. Utóbbi péntektől újabb 5 forinttal kerül többe. Az RTL Híradónknak nyilatkozó elemzők szerint ez főleg külső tényezők miatt van, épp ezért nem várható javulás. Januártól a kormány által bejelentett jövedékiadó-emelés több mint 40 forintos további emelkedést, vagyis stabil 700 forintos literenkénti árat hozhat. A kormány úgy reagált: a jövedéki adót az Európai Uniós szabályok miatt kell emelni.

Két hónap alatt a gázolaj nyolcvanhat, a benzin közel hatvan forinttal lett drágább. A benzin péntektől tovább drágul. Januártól hétszáz forintos üzemanyagárak várhatóak. Ma a gázolaj ára nem változott, a benziné viszont bruttó 5 forinttal emelkedett. A 95-ös benzin átlagára így 641 forint literenként, míg a gázolaj ára marad 645 forint. 

Augusztus 18-tól tehát az alábbi átlagárakra számíthatunk a töltőállomásokon:

  • 95-ös benzin: 641 Ft/liter,
  • gázolaj: 645 Ft/liter.

A hét közepén mindkét típusú üzemanyag drágult bruttó 7-7 forinttal. Az RTL-nek nyilatkozó elemzők szerint ez főleg külső tényezők miatt van, épp ezért nem várható javulás.

STABIL 700 FORINTOS LITERENKÉNTI ÁRAT HOZHAT A JÖVEDÉKIADÓ-EMELÉS

Januártól a kormány által bejelentett jövedékiadó-emelés több mint 40 forintos további emelkedést, vagyis stabil 700 forintos literenkénti árat hozhat. A kormány szerint jövedéki adót az európai uniós szabályok miatt kell emelni. Az ATV híradó riportja közben arról számolt be, hogy az újabb emelkedés után egyre szélesebbre nyílik az olló a magyar és a külföldi árak között.

Romániában akár literenként 100 forinttal is olcsóbban lehet tankolni, mint idehaza. Horvátországban most nagyjából hetven-nyolcvan forintot lehet spórolni egy liter az üzemanyagon. Szlovéniában most nagyjából 50-60 forinttal olcsóbb az üzemanyag literje, ami egy átlagos teli tankoláskor akár 3000 forint spórolást is jelenthet. 

TOVÁBBI DRÁGULÁSSAL KELL SZÁMOLNUNK

Bujdos Eszter szerint az újjáéledő turizmus is szerepet játszik az üzemanyagok drágulásában, miközben több finomító is most végzi el a szükséges karbantartási munkálatokat. A szakértő szerint a karbantartási munkálatok miatt gázolajhiány lépett fel Európában. Pletser Tamás szerint a forintgyengülés miatt is drágultak az üzemanyagok. Az elemző szerint a gyenge forint mellett a nyersolaj drágulása is hatott az üzemanyagok árára. Úgy véli, hogy ezek a trendek folytatódni fognak, további drágulásra kell számolnunk. A jövedékiadó-emelés 40-41 forinttal drágítja majd az üzemanyagokat. 

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb