Kikapcs

IOI2023 Kisokos: 90 ország, 1000 résztvevője érkezik Szegedre – egy helyen minden, amit a hétfőn induló Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról tudni akartál

Már csak egyetlen hét és óriási büszkeség éri Magyarországot, nomeg Szegedet: kezdetét veszi a világ legrangosabb, egyben legnagyobb programozási diákversenye, az IOI2023. A rövidítés az International Olympiad in Informatics, avagy a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia szavakból ered, az idén 35 éves világeseményt pedig Neumann János születésének 120. évfordulójához kapcsolódva rendezik meg Szegeden, a Neumann Technológiai Platform, a TechEd Hungary Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem szervezésében. Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, a következő napokban pedig rengeteg szöveges, podcast és videós interjúval érkezünk majd a grandiózus megmérettetés kapcsán.

KIVÉTELES NEMZETI BÜSZKESÉG, MÁR MÁSODJÁRA

Az IOI legalább akkora durranás tudományos téren, mint egy világbajnokság a sportban, így aztán a rendezés joga is óriási presztízst jelent az adott országnak. 35 éves a megmérettetés, Magyarország pedig kivételes helyzetben van: ritka, hogy egy ország kétszer is otthont adhasson a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiának, velünk pedig pontosan ez történik most.

Hazánk egyszer már otthont adott az eseménynek, 1996-ban, akkor stílszerűen a kézilabda-rivális Veszprém került sorra, most azonban Szegeden lesz a világ szeme.

A legelső ilyen jellegű megméretés 1989-ben volt, akkor még tizenhárom ország részvételével, 2023-ban pedig már több mint 90 ország diákjai mérik össze tudásukat a Napfény Városában.

TÉNYLEG EZ A LEGNAGYOBB

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát 1989 óta rendezik meg, több mint 90 ország kivételes tehetségű diákjai számára. A nagyszabású eseményt közösségi, sport, turisztikai és kulturális programok kísérik. Az IOI a legnagyobb tudományos diákolimpiák egyike, a középiskolás diákok számára minden túlzás nélkül ez a legrangosabb versenyprogramozási esemény a világon.

33 ÉV MAGYAR MÉRLEGE: 13 ARANY, 36 EZÜST, 46 BRONZ

Mondanunk sem kell, hogy mi, magyarok mindig is élen jártunk a tudomány terén, elég csak a programsorozat névadójára, a kvantummechanikai zseni Neumann Jánosra gondolnunk. A fenti állításunkat mi sem demonstrálja jobban, mint hogy az eddigi 33 informatikai diákolimpián a magyar csapat

  • 13 arany-,
  • 36 ezüst-
  • és 46 bronzérmet szerzett.

Az aranyérmesek között 1992-ben Magyarország adta az abszolút győztest is. Tizenegy olimpián fordult elő eddig, hogy az összes versenyzőnk érmet szerzett, 1995-ben három versenyzőnk is aranyérmes lett.

A COVID ÓTA EZ LESZ AZ ELSŐ ALKALOM, HOGY MINDEN VERSENYZŐ SZEMÉLYESEN IS INDULHAT

A verseny egyik célja, hogy felhívja a figyelmet az informatikai oktatásra és népszerűsítse a digitalizáció miatt hiányszakmává váló informatikusi életpályát – közölte az eseményt előkészítő Winter Meetingen Szolnoki Szabolcs, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium technológiáért felelős helyettes államtitkára.

A hétfőn induló versenyen 90 országból érkezik négy-négy fiatal, szervezőként pedig Magyarország nyolc versenyzőt indíthat. A kísérőkkel együtt eléri az IOI résztvevőinek száma az ezret.

Jobbágy László, a magyar szervezőbizottság elnöke az eseményen közölte, hogy az IOI az öt legnagyobb presztízsű tudományos olimpia egyike, amely 11 évet követően, a tengerentúlon és ázsiai helyszíneken rendezett versenyek után tér vissza Európába.

Az augusztus 28 és szeptember 4. között esedékes Nemzetközi Informatikai Diákolimpia attól is különleges, hogy a világon végigsöprő koronavírus-járvány miatt 2019 óta ez lesz az első verseny, amikor minden versenyző személyesen vehet részt a megmérettetésen.

Az IOI2023 kapcsán mától fogva rengeteg Szeged365-ös tartalommal, cikkel, interjúval, tudósítással érkezünk egészen a fináléig, szeptember 5-ig.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb