Közélet

Befutott Magyarországra a honvédség legújabb harckocsija, az első Leopard 2 A7HU páncélos

A magyar kormány összesen 44 darab Leopard 2 A7HU típusú harckocsit rendelt nagyszabású haderőfejlesztési programja részeként. A müncheni Krauss-Maffei Wegmann gyártotta járművek a legkorszerűbbek a világon, amelyek közül az első már át is lépte az országhatárt.

Már Magyarországon van az első Leopard 2 A7HU harckocsi, valamint a műszaki támogatására szolgáló WiSENT 2 többrendeltetésű műszaki gép. Az első harckocsit Mosonmagyaróvár közelében, a Lajta Pihenőhelyen fotózta le az lhsn.hu olvasója. A haditechnikára szakosodott portál szerint a most beérkezett eszközök még csak a referenciapéldányok lehetnek.

AZ A7-ES VERZIÓ BESZERZÉSI KÖLTSÉGE 5,7-7,6 MILLIÁRD FORINTRA TEHETŐ HARCKOCSINKÉNT

Napi.hu kiemelte, Magyarország az új gyártású Leopard 2 A7HU harckocsikból összesen 44-et rendelt, a gyártó 2025-ig köteles leszállítani a gépeket. A portál közölte, a Krauss-Maffei Wegmann több szempontból is fejlesztette a harckocsijait. Az új modell már körkörösen megerősített páncélzattal bír, valamint a tank lövegtornya tetejére egy új, gyalogság elleni fegyver is került. Ezentúl új lőszertípusok kerültek az ágyúhoz, a jármű körkörös kilátással bír éjjel-nappal, valamint gyalogsági telefont, csendes üzemmódot, akadályeltávolító ekét és légkondicionáló rendszert szereltek bele. Az új típusú harckocsi tömege 67,5 tonna, ami miatt az erőátviteli rendszer és a futómű is módosult. Az A7-es verzió beszerzési költsége az egyedi igények és logisztikai csomag függvényében 15-20 millió euróra, azaz körülbelül 5,7-7,6 milliárd forintra tehető harckocsinként. A Magyar Nemzet információi szerint a kormány a Leopardok mellé oktató, harci műszaki mentő és hídvető tankokat is rendelt.

A KÁRPÁTOK NAGYMACSKÁJA

Hiúzt gyártunk, Leopardot veszünk, és beszálltunk a Párduc fejlesztésébe – ezt már válaszolta Orbán Viktor a TikTok-csatornáján arra a kérdésre, hogy a Hiúz vagy a Leopárd lesz-e a Kárpátok nagymacskája. A miniszterelnök kedd esti, legújabb videójában még azt is hozzátette: „Majd meglátjuk, melyik fut be, a kutatások szerint talán a Párduc.”

A múlt héten a 47-esen egy új Lynx-t kaptak lencsevégre:

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb