Közélet

Novák Katalint óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben

Óvóhelyre kellett menekíteni Magyarország első szegedi származású köztársasági elnökét szerda délután, Kijevben – írta az Index. Novák Katalin egyik közvetlen munkatársa azt nyilatkozta, az államfőt a protokollnak megfelelően mezítláb vitték le a bunkerbe, ahonnan távozva azonnal a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel szervezett találkozójára ment.

Ukrán sajtóhírek szerint szerda délután, magyar idő szerint 15.50 körül kezdtek el légiriadókat kiadni Ukrajna területein. Először délen, a mikolajivi területen rendelték el, majd ez nem sokkal később (magyar idő szerint 16 óra körül) Kijevben is megtörtént.

Ukrajna digitális térképe szerint a kijevi figyelmeztetést azóta már visszavonták. Ezt megerősítik a közösségi médiában terjedő információk: ezek szerint az ukrán fővárosban magyar idő szerint 17 óra körül vonták vissza a figyelmeztetést. 

Novák Katalin kedden érkezett Ukrajnába, először Kárpátalján tett látogatást, onnan ment tovább Kijevbe, ahol óvóhelyre menekítették.

Az Indexnek nyilatkozó, meg nem nevezett munkatársa szerint nagy volt a riadalom, de senki sem sérült meg. Azt is hozzátette hogy az államfő egy órát töltött az óvóhelyen, ahol vele volt stábja és a TEK munkatársai is, és az időt kihasználva az esti tárgyalásokra készültek. A köztársasági elnök egy 24 órán át elérhető Insta-sztorit is közzétett a történtekről. A videón látszik, amint levonulnak az óvóhelyre, és az is, hogy – az ilyenkor szokásos eljárásrend miatt – a magassarkú cipőjét le kellett vennie, a kezében vitte magával.

A lap szerint Novák Katalin és stábjának tagjai magyar idő szerint 17.15 körül jöttek ki a bunkerből, közvetlenül a riadó után találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb