Közélet

Kiderült, hány nyugat-nílusi lázzal fertőzött van hazánkban, Csongrád-Csanád vármegyében is regisztráltak beteget

A szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi láz magyarországi megjelenése miatt a szúnyogcsípések megelőzésére és a szúnyogok elleni védekezésre kéri a lakosságot a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A központ azt közölte: az előző héten diagnosztizált esetekkel együtt a nyugat-nílusi láz miatti, idén nyilvántartott megbetegedések száma 15-re emelkedett (14 magyarországi és 1 „importált”).

Azt is kiemelték, hogy a betegek nagy része 60 évesnél idősebb, többségüknél idegrendszeri tünetek miatt végezték el a nyugat-nílusi láz kimutatására irányuló vizsgálatokat. Budapestről és hét vármegye területéről diagnosztizálták a 14 magyarországi beteget:

  • a fővároson kívül Bács-Kiskun,
  • Csongrád-Csanád,
  • Fejér, Hajdú-Bihar,
  • Pest,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg
  • és Tolna vármegyéből.

A tájékoztatás szerint a nyugat-nílusi láz Magyarországon minden évben szezonálisan (június-november) előforduló, szúnyogok által terjesztett betegség.

A FERTŐZÖTT EMBEREK TÖBBSÉGE TÜNETMENTES

A nyugat-nílusi vírussal fertőzött emberek többsége tünetmentes, néhány százalékban enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek, amelyek többnyire 3-6 nap alatt maguktól gyógyulnak. A leginkább idős emberek esetében idegrendszeri tünetek léphetnek fel. Bár az ázsiai tigrisszúnyog képes terjeszteni a nyugat-nílusi lázat is, annak elsődleges terjesztői leginkább a Magyarországon honos szúnyogok. Az NNGYK emiatt arra kéri a lakosságot, hogy védekezzenek a szúnyogcsípések ellen:

  • viseljenek hosszú szárú, hosszú ujjú ruhát, hogy csökkentsék a csípésnek kitett bőrfelületet. 
  • A szabadban használjanak bőrre kenhető, fújható rovarriasztó szereket, illetve szúnyogriasztó spirált vagy lámpaolajat.
  • A zárt térben a legfontosabb rovarhálók felszerelése a nyílászárókra, ez biztos, hosszú távú és vegyszermentes megoldást jelent.
  • Ha szúnyogok jutottak a lakásba, szúnyogirtó párologtatóval vagy aeroszollal irthatjuk őket.

Fontos még, hogy szüntessük meg a kertben, udvaron lévő vízgyűjtőket, mert ezekben a szúnyogok országszerte képesek szaporodni. A közleményben kitértek arra: a fertőzés a szúnyogcsípéssel emberről emberre nem terjed, de szervdonációval és vérátömlesztéssel átadható. Ennek megakadályozása érdekében a diagnosztizált fertőzések környezetében a véradást korlátozzák.

LEHET VÉRT ADNI SZEGEDEN

A véradással kapcsolatos EU-s irányelv 2004 óta kimondja a véradók kizárására vonatkozó kötelezettséget, ha olyan területen tartózkodtak, ahol a nyugat-nílusi vírus helyi fertőzésének kockázata fennáll. Emiatt az NNGYK és az Országos Vérellátó Szolgálat között folyamatos a kommunikáció. Szegeden csak azokat zárják ki 30 napra a véradásból, akik tigrisszúnyog-csípést tapasztaltak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb