KikapcsVideo365

“Legszívesebben bezárnám az ajtót és leszerződtetném az összes diákot” – Fábián Gergely államtitkárral beszéltünk a világ legnagyobb programozási diákolimpiájának megnyitóján

Kedd délután megtelt élettel a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja: 90 ország diákjai – Argentínától kezdve Ausztrálián, Azerbajdzsánon, Mexikón, Szaúd-Arábián, Egyiptomon keresztül egészen Thaiföldig és a legtöbb európai országig – mutatkoztak be a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiának (International Olympiad in Informatics/IOI) ünnepélyes megnyitó ceremóniáján. Az eseményen Prof. Dr. Szabó Gáborral, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnökével és Fábián Gergellyel, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkárával beszélgettünk.  

AJTÓK TÁRULNAK KI A DIÁKOK ELŐTT

Az IOI2023, avagy a világ legnagyobb programozási diákolimpiája keretében 90 ország 360 versenyzője, plusz a kisegítő személyzettel együtt 1000 résztvevő érkezett meg a Napfény Városába. A nyolc napos rendezvényen a legkiválóbb fiatal elmék adnak számot informatikai tudásukról, s jutalmuk nem is marad el. A hatalmas presztízzsel rendelkező esemény eredményes versenyzőit ugyanis tárt karokkal várják a rangos egyetemek és megnyílnak előttük az ajtók a munkaerőpiacon is e tudományterületen.

Az idei világesemény Neumann János születésének 120. évfordulójához kapcsolódva, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szakmai vezetésével és támogatásával, a Neumann Technológiai Platform, a TechEd Hungary Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem szervezésében valósul meg, a helyszín a PICK Aréna.

SZIMBOLIKUS GOMBNYOMÁSSAL INDÍTOTTÁK A VERSENYT

A látványos nyitóünnepségen a hagyományokhoz hűen – kenyérrel és sóval fogadták a vendégeket. Bemutatták a nevezett nemzetek versenyzőit, valamint a szervezők egy szimbolikus gombnyomással hivatalosan is elindították a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát.

“NAGYON BÜSZKÉK VAGYUNK ARRA, HOGY AZ EGYETEM IS KIVEHETI A RÉSZÉT A GRANDIÓZUS ESEMÉNY LEBONYOLÍTÁSÁBAN”

Mint Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke kérdésünkre elmondta, nagyon büszkék arra, hogy az egyetem is kiveheti a részét a grandiózus esemény lebonyolításában. “Nyilván az informatika jellegéből kifolyólag nagyon nagy az érdeklődés, hiszen sok cég van itt, akik szeretnék látni azokat a fiatalokat, akiket majd adott esetben le tudnak szerződtetni. Sőt, pont az informatika egy olyan szakma, ahol nagyon gyakran már az egyetemről elviszik a fiatalokat” – árulta el Prof. Dr. Szabó Gábor.

“LEGSZÍVESEBBEN BEZÁRNÁM AZ AJTÓT ÉS LESZERZŐDTETNÉM AZ ÖSSZESET AZ ORSZÁGNAK”

Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára elmondta, a nyolc fős magyar csapattal beszélgetve kiderült, az informatikai diákolimpiát pontosan úgy kell elképzelni, mint egy versenysportot: a diákok folyamatosan készülnek és edzenek a megmérettetésre. “Az se mindegy, hogy mit esznek. Tanácsoltam is nekik, hogy tésztát ne egyenek” – árulta el az államtitkár. Hozzátette, itt van 360 rendkívül okos és tehetséges diák, “legszívesebben bezárnám az ajtót és leszerződtetném az összeset az országnak”, mondta nevetve Fábián Gergely.

Teljes beszélgetésünket Fábián Gergellyel és Szabó Gáborral videónkban nézheted meg, ahogy a nyitóceremónia legjobb pillanatait is:

Operatőr: Galyas Richárd

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb