Közélet

Erasmus: Navracsics Tibor szerint Brüsszel azt akarja, hogy a rektorok se legyenek kuratóriumi tagok az alapítványi egyetemeknél

Navracsics Tibor várhatóan szeptember közepén tárgyal újra az Európai Bizottsággal az Erasmus-programról. Jelenleg az időpont egyeztetések zajlanak. A területfejlesztési miniszter szerint már arról is érkeztek alinformációk Brüsszelből, hogy a magyar kormány gondolja át, lehetnek-e a rektorok a kuratóriumok tagjai.

„Tárgyalunk, de az a sajátosság, hogy a célpont maga is mozog” – mondta Navracsics Tibor az atv.hu-nak az Erasmusról folytatott brüsszeli tárgyalásokról, amelyek szeptember elején-közepén folytatódnak Johannes Hahn költségvetési biztossal. Most az időpontot egyeztetik.

POLGÁRMESTEREK, REKTOROK

“Onnan indultunk el, hogy miniszterek és államtitkárok nem lehetnek az alapítványi egyetemek kuratóriumaiban tagok. Most már ott tartunk, hogy a rektorok sem lehetnek kuratóriumi tagok” – mondta Navracsics Tibor. „Amikor a bizottság azt mondta februárban, hogy ők már akkor világosan megmondták, hogyan lehet kezelni ezeket a problémákat, ők önmaguk pozitív képét túlságosan nagy ambícióval rajzolták meg” – tette hozzá. 

A miniszter szerint a rektorok kuratóriumi tagságáról hivatalos állásfoglalás még nem érkezett az Európai Bizottságtól, de érkeztek olyan alinformációk, hogy a kormány gondolja meg a kérdést. “Volt egy olyan időszak, amikor mozgott egy ideig, hogy a polgármesterek is beletartoztak szerintük az összeférhetetlenségi körbe, de most már a bizottság azt mondja, hogy ők mégse. Én teljesen természetesnek tartom, hogy mozognak az álláspontok, bár optimális esetben közelednek” – mondta Navracsics Tibor, hozzátéve, hogy a miniszterelnök arra adott mandátumot, hogy egyezzen meg Brüsszellel.

A KURÁTOROK ALKALMASSÁGI TESZTJE

A területfejlesztési miniszter eddigi, elsősorban Johannes Hahn költségvetési biztossal folytatott brüsszeli tárgyalásain kiderült, hogy az alapítványi egyetemi kuratóriumok esetében a miniszterekre, államtitkárokra, helyettes államtitkárokra, közigazgatási államtitkárokra, miniszteri biztosokra, kormánybiztosokra vonatkozik az összeférhetetlenség Brüsszel szerint, ezt a kormány javaslata is felsorolja. Az EP-képviselői összeférhetetlenségről nem volt szó, a polgármesteri összeférhetetlenség még nyitott.

Korábban Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy a bizottság részéről felvetették a kurátorok alkalmassági tesztjét is. A jelöltek alkalmasságát ugyanakkor az Állami Számvevőszék vizsgálja. A bizottság ugyanakkor új elvárásként olyan nyílt pályázati rendszert javasolt kuratóriumi tagok kiválasztására, amely hasonló az Integritás Hatóság alkalmassági bizottságához, a kuratóriumtól elkülönülő, független testület felállításával, amely vizsgálja a jelöltek alkalmasságát, és jelenlegi kurátorokét is.

JÖN PÉNZ BRÜSSZELBŐL?

Az Index információi szerint szeptemberben folytatódhatnak a Magyarországnak járó uniós forrásokról szóló brüsszeli tárgyalások. A miniszterváltás nem hoz változást a szerepekben, pusztán a névtáblák cseréjét: Varga Judit helyett immár Bóka János igyekszik mielőbb tisztázni a jogi kérdéseket az EU-s döntéshozókkal, míg a szakpolitikai vonalat a támogatások felhasználásáról változatlanul Navracsics Tibor viszi tovább. Az optimista forgatókönyv szerint őszre minden kérdés rendeződik, a pesszimista változat alapján ugyanakkor csak télre kaphatnak zöld utat a Magyarországnak járó pénzek. Kulcsfontosságú időszak kezdődik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb