Közélet

Felderítették, hogy ki fegyverezi fel a magyar-szerb határnál tevékenykedő embercsempész bandákat

A főképp afganisztáni és marokkói embercsempész bandák között dúló háború aggodalmat kelt a Vajdaság északi részében élő lakosság körében. A BIRN (Balkáni Oknyomozó Hálózat) portál felderítette, hogy az embercsempészeket koszovói, albániai és dél-szerbiai, albán nemzetiségű bűnözők látják el fegyverekkel – szúrta ki hétfőn a Szabad Magyar Szó.

A portál emlékeztet, hogy 2022. július 2-án az afgán bandák fegyveres összetűzése okán csatatérré változott a Szabadka környéki makkhetesi erdő. A környékben élők fegyverropogásra ébredtek, a golyók kereszttüzébe került illegális bevándorlók is menekülőre fogták a dolgot. A BIRN szerint akkor egy személy halt meg, heten megsebesültek, többek közt egy 16 éves iráni lány.

CSAK SZERBIÁBAN TÖRTÉNIK ILYESMI

“Ilyesmi sehol máshol a balkáni útvonalon nem történik, csak Szerbiában, hogy az embercsempészek kalasnyikovokkal lövöldöznek” – mesélte megdöbbenve egy szíriai embercsempész a BIRN portálnak nyilatkozva. Az elmúlt időszakban tucatnyi fegyveres leszámolásra került sor az embercsempész bandák között, amelyek eurómilliókat keresnek a menekültek és migránsok Európába történő eljuttatásával – írja a Balkáni Oknyomozó Hálózat.

EGYRE KÖZELEBB KERÜLTEK A LÖVÖLDÖZÉSEK A LAKOTT TELEPÜLÉSRÉSZEKHEZ

Az idő múlásával a lövöldözések egyre közelebb kerültek a lakott településrészekhez. Novemberben Horgoson hatan sérültek meg, amikor a falu központjában összecsaptak a marokkói és afgán bűnözők. A videófelvétel, melyeken az látható, hogy felfegyverzett férfiak futnak az általános iskola mellett, komoly aggodalommal töltötte el a horgosiakat.

BŰNÖZŐKTŐL SZERZIK BE A FEGYVEREKET

Az embercsempész bandák közötti leszámolásokban csak az elmúlt két hónap során egy embert megöltek, ötöt pedig megsebesítettek. A szerb rendőrségnek nem sikerült teljes mértékben lefegyvereznie a bandákat. A fegyverarzenál, amivel ezek a csoportok rendelkeznek, előtérbe helyezte a fegyverek eredetének kérdését is.

A BIRN fél éven át kísérte figyelemmel az embercsempész bandák szerbiai tevékenységét, az információk hitelességét több tucat különálló forrásból ellenőrizték. Az információkat egyebek közt az embercsempész bandákban lévő informátoroktól, a biztonsági szolgálatoktól, besúgóktól, a rendőrség és a Biztonsági és Hírszerzési Ügynökség (BIA) tagjaitól, az embercsempészetet ismerő taxisoktól, a menekülttáborokban dolgozóktól és emberi jogi aktivistáktól gyűjtötték be.

A többórás interjú, fotó és videófelvétel, a terepen titokban felvett beszélgetés – melynek hitelességét több forrás is megerősítette – alapján megállapítható, hogy az embercsempészek főként albán nemzetiségű, évek óta Szerbiában tevékenykedő bűnözőktől szerzik be.

A RENDŐRSÉG TEHETETLEN?

A portál birtokába jutott bizonyítékok arra utalnak, hogy a fegyverszállítók egyike egy pristinai ikerpár, Amar i Amir Xemshiti. A Balkáni Oknyomozó Hálózat tényfeltáró cikke szerint a rendőrség vagy tehetetlen, vagy korrumpálódott és ezért nem képes teljesen lefegyverezni a bandákat. A cikk szerb nyelven teljes terjedelmében, fényképekkel és videókkal gazdagon illusztrálva ITT olvasható.

MA REGGEL RUZSÁNÁL SZUNYÓKÁLTAK A MIGRÁNSOK

“Olyan édesen alszanak, hogy nem volt szívem felkelteni őket. A mai napon már harmadszor hívtam a 112-őt, egy csempész és egy idős nő udvarában egy migri. Szóval zajlik az élet” – osztotta meg a tapasztalatait hétfőn reggel Tibor a közösségi médiában, amire Robert olvasónk hívta fel a figyelmünket. Minden részlet:

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb