Mindenmás

Leomlott egy jókora darab a Generali Biztosító épületének homlokzatáról a Széchenyi téren

“Ez épp a jelenidőben történik. Remélem nem sérült meg senki” – írta szerda délután a Szegedi Emlékkereső Facebook csoportba Farkas Árpád, aki két fotót is mellékelt arról, ahogy a Széchenyi tér és a Horváth Mihály utcák találkozásánál lévő épület homlokzatáról egy jókora darab leesett.

Az épületben a Generali Biztosító ügyfélszolgálata működik jelenleg, a csoportban pedig azt is írták, hogy a baleset után már emelőkocsit is kirendeltek a helyszínre.

AZ EGYKORI BALOGH-HÁZ

A fent említett épület építésére Halmai Andor tervei alapján (eklektikus), Balogh János királyi közjegyző és neje, Szarvady Szidónia 1882. március 15-én kért és 20-án kapott engedélyt. Az építéssel ifj. Heszlényi Józsefet bízták meg. Május 28-án tartották a “kőműves ünnepélyt”, tehát a falak már álltak. Júniusban Balogh nehezményezte az épülőben lévő szomszédos Szűcs-ház kétemeletesre módosítását. A tanács a Szűcs-ház magasságát ugyan 43 cm-rel csökkentette, a fura emeletkülönbség azonban megmaradt. 1882. november elsején a sarokhelyiségben Bein Mór kávés megnyitotta Széchényihez címzett kávéházát.

A belsőtér díszítését a Lengyel cég végezte. Egy december 7-i irat tartalmazza, hogy a homlokzatra tervezett magyar címert házán nem alkalmazhatja; és a kapubejáró szépészeti szempontból nem üti meg a mértéket, alakíttassa át. 1883-ban a Szentháromsághoz címzett gyógyszertár a Horváth Mihály u. 7. szám alól ideköltözött (innen 1891 decemberében átköltözött a Takarékpénztár épületébe). Január elsején a Széchenyi téri oldalon megnyílt Diamant Mór sörcsarnoka, melyet a sörkirályhoz, Gambrinushoz címzett. Tavasszal Balogh áthelyezte házába közjegyzői irodáját. Júniusban a sörcsarnok “udvarkertet” nyitott. Októberben Pfann Kálmán csődbe jutott, Bein Mór pedig hitelezői elől megszökött. A lakhatási engedélyt november 21-én adták meg.

1884. február elsején a térre nyíló sarokhelyiségbe Brem Vilmos helyezte át fűszerkereskedését a Bérházból, és az Arany elefánthoz címezte. Ebben az évben halt meg Balogh János, a házat Szarvady Szidónia és kiskorú gyermekei örökölték. 1886-ban Diamant, Baloghné beleegyezésével a kerthelyiségbe 28 m hosszú fedetlen tekepályát épített. 1889 nyarán a tulajdonosnő több földszinti lakás átalakítására kért és kapott engedélyt. 1907-től fényképészet működött a házban. A Horváth Mihály utcai telekrészen 1920-ra fölépült a mozgószínház. A fényképek és az emlékezet tanúsága szerint a házat, az 1960-as években magasították egy emelettel. Az emeletráépítés igényességére jellemző, hogy a tetőzet kupoláit is visszaépítették. Evvel kiegyenlítették a két szomszéd ház közötti furcsa emeletkülönbséget. 1996-ban ismét fölújították, a Generáli-Providencia Biztosító irodaháza lett – írja az épületről az Irodalmi Rádió.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb