Kikapcs

Megnyílt a Szegedi Dóm legújabb látványossága, a kupolakilátó

A Dóm turisztikai attrakcióinak sorát gazdagítva megnyitotta a szegedi Fogadalmi templom legújabb látványosságát, a kupolakilátót, ahonnan 34 méter magasból csodálhatják meg az érdeklődők Szeged lélegzetelállító panorámáját – írja a Szegedi Dóm Látogatóközpont a közösségi odalán.

Mint kiemelték, a felfelé vezető úton egyedülálló lehetőség nyílik megtekinteni a templom eddig nem látogatható padlásterét, ahol feltárul majd az épület teljes födémszerkezete is. A kilátó minden óra 30. percében várja vendégeit egy kísérettel ellátott félórás túra keretében.

46 MÉTER MAGASBÓL IS MEG LEHET CSODÁLNI SZEGEDET

Mindezek mellett toronylátogatásra is van lehetőség. A Fogadalmi templom nyugati, város felőli tornya látogatható. A 302 lépcsőn megközelíthető kilátószint 46 méter magasságból teszi lehetővé Szeged csodálatos látképének megtekintését. A toronyban három pihenőszint is kialakításra került, melyeken a látogató a templom és az egyházmegye történetével ismerkedhet meg kisfilmek és információs pultok segítségével. A legelső pihenőszinten található a Toronygaléria, ahol időszaki jellegű kiállítás fogadja a látogatókat.

A toronyórák felett, a hármas árkádsorok mögött találjuk a harangházakat. A két toronyban összesen öt harang található. A Tisza felőli toronyban lévő Szent Gellért, vagy Hősök harangja 85,4 mázsányi súlyával az országban a második legnagyobb harang. A város felőli torony látogatása során Szeged csodálatos panorámájának megtekintése mellett különleges látványt nyújt a torony négy harangja. A 26,7 mázsás Szent Imre-püspökharang, a 10 mázsás Magyarok Nagyasszonya-harang, az 580 kg-os Szent Teréz-harang és a 250 kg-os Lélekharang.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb