Közélet

Zajlik a KRESZ módosítása, az elektromos rollerekkel való közlekedés szabályait is lefektetik

Zajlik a KRESZ módosítása, ennek eredményeként az elektromos rollerekkel való közlekedés szabályait is lefektetik – erről a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára adott tájékoztatást írásban. 

A tárcának Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője tett fel írásbeli kérdést. Arra volt kíváncsi, hogy az elmúlt egy évben hány eljárást indított a rendőrség elektromos rollerek használatával kapcsolatban. Pintér Sándor miniszter megbízásából a választ Rétvári Bence adta meg. Ebben felhívta a figyelmet, hogy ugyan a kérdés a mindennapokban egyre gyakrabban felmerülő problémát érint, ám a hatályos KRESZ nem ismeri az elektromos roller járműkategóriát.

FELMERÜLT, HOGY JOGOSÍTVÁNY KELL AZ ELEKTROMOS ROLLEREKHEZ

Mint kiemelte, ezért ezeket a mikromobilitási eszközöket a tulajdonságaik alapján pillanatnyilag elektromos kerékpárnak, segédmotoros kerékpárnak vagy motorkerékpárnak lehet csak minősíteni, és az ezekre vonatkozó szabályok betartásával lehet őket használni. Emiatt korábban többször is felmerült, hogy a velük való közlekedéshez jogosítvány szükséges, a rendőrség pedig számos esetben kérte is a vezetői engedély bemutatását. 

FOLYAMATBAN VAN A KRESZ-MÓDOSÍTÁS

Mindebből az is következik, hogy az ilyen jellegű közlekedési eszközök a statisztikában, valamint az egyes eljárásokban egyelőre nem jelennek meg. Éppen ezért adatokat sem lehet közölni arról, hogyan alakult az elektromos rollerekkel elkövetett jogsértések száma, vagy hogy milyen szankciókat alkalmaztak a vezetőikkel szemben. Rétvári Bence kiemelte, hogy ez a helyzet a folyamatban lévő KRESZ-módosítás eredményeként meg fog változni, és az elektromos rollerrel történő közlekedés szabályai meg fognak jelenni a jogszabályi rendelkezések között. Ezt egyébként a rendőrség is szorgalmazza – írja a VG

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb