Beköszöntött az ősz és ez egyet jelent Szegeden: városunk újra a borok fővárosa lett, ugyanis szeptember 13-án, szerdán elstartolt a Bortér. Újra benépesült a Dóm tér a különböző borászok és pincészetek jobbnál jobb nedűivel. Visszatérő vendége már a hatalmas bormustrának az idén 20 éves Ezerjó Borkereskedés, mely tulajdonosát, kereskedőit és finomabbnál finomabb nedűit már régi ismerősökként köszönhetjük, hiszen, ha borról van szó, minőségi italaikkal mindig ott vannak a rendezvényeken. Nagy örömünkre most sincs ez másképp, így bízva Eperjesi Péter, az Ezerjó Borkereskedés ügyvezetőjének sokéves tapasztalatában fel is kerestük őket, hogy végigkalauzoljon bennünket a zamatos borok birodalmában.
HÁROM STAND, TÖBB PINCÉSZET KIVÁLÓSÁGAI
Az Ezerjó Borkereskedés már régi motorosnak számít a vasárnapig tartó dzsemborin. A Bortérre is több pincészet repertoárjával érkeztek, melyeket már hagyomány szerint három standon kínálnak a szegedi borkedvelőknek. Mint Eperjesi Péter elmesélte:
- újdonságként elhozták a Bortérre a Schieber Pincészet aranyló újborait és egyedi zamatával hódító pezsgőjét,
- visszatérő kedvencként megkóstolhatjuk a Bujdosó Pincészet díjnyertes sauvignon blanc-ját, valamint egy mustból készült, palackban erjesztett, szűretlen italt, a pezsgő nagymamájának is nevezett Pet-Nat-ot.
- Nem hiányozhatnak a kínálatból a szekszárdi Eszterbauer Borászat illatos nedűi sem,
- ahogy a Maison Aux Pois nevű mádi pincészet különleges borai is helyet kaptak a kínálatban.
- Sokak örömére pedig ismét elhozták Szegedre a Holdvölgy Birtok behízelgő borait, melyekben a borászok Tokaj esszenciáját foglalták palackba.
HA SÜT A NAP, HA ESIK AZ ESŐ, MINDENHEZ VAN EGY PASSZOLÓ BOR A KÍNÁLATBAN
Az Ezerjó Borkereskedés hatalmas kínálatában könnyen el is vesztünk volna, ha Péter nincs a segítségünkre. A tapasztalt borkereskedő kalauzolásával viszontkönnyen ráéreztünk a zamatos ízekre, s gyorsan rátaláltunk az ízlésünkhöz leginkább passzoló nedűkre. „Mindennel készültünk a Bortérre. Azt javaslom, hogy amíg meleg az idő, kezdésnek fogyasszunk könnyű, fehérborokat, például egy jó hideg rizlinget, egy Irsai Olivért, vagy rozét, akár fröccsnek is. Ha pedig beütne a rossz idő át lehet térni a testesebb vörösborainkra” – javasolta Péter.
A SZEGEDIEK IGAZI BORÉRTŐK ÉS BORSZERETŐK
Mint Péter elárulta, szerencsére egyre több fiatal fordul a borok felé. Nagyon kedvelt fajta például a könnyű és illatos Irsai Olivér, melyben a gyümölcsíz hamisíthatatlan zamata dominál, s teszi szerethetővé széles körben. Mint az Ezerjó Borkereskedés partnereként jelen lévő Jójárt Gergő, a Holdvölgy birtok igazgatója hozzátette, meglátása szerint a szegediek nagy része igazi borértő és borszerető. „Mind a száraz, mind az édes boraink nagy népszerűségnek örvendenek már évek óta Szegeden, s ennek nagyon-nagyon örülünk és hálásak vagyunk a fogyasztóinknak érte” – mondta el Jójárt Gergő.
Az Ezerjó Borkereskedés standjain folytatott nagy bormustránkról videót is hoztunk Nektek, nézzétek meg, ahogy maguk a szakemberek mesélnek ízekről, szőlőről, borkultúráról nekünk:
Ha pedig kedvet kaptál a kóstoláshoz, különleges boraival, három standon egészen vasárnapig vár az Ezerjó Borkereskedés a Bortéren. Keresd Pétert és csapatát a Dóm téren, vagy:
üzletükben Szegeden, a Somogyi u. 11 szám alatt,
illetve weboldalukon IDE kattintva.
Operatőr: Magyar Andor