Közélet

Orbán fizetése 4 millió fölé nőtt, a miniszterek és államtitkárok viszont nem kaptak idén emelést

Tavaly jó évük volt, az idén viszont nem kapnak fizetésemelést a miniszterek és államtitkárok, csak a kormányfő illetménye emelkedett – tudta meg a 24.hu.

Mint kiemelték, hiába ért el Európa-rekordot a pénzromlás mértéke, az idén nem nő a miniszterek, államtitkárok, kormánybiztosok és miniszterelnöki megbízottak fizetése, miután Orbán Viktor változatlan illetményt állapított meg számukra – derült ki a Miniszterelnöki Kormányiroda a 24.hu adatigénylésére adott válaszából.

A KORMÁNYFŐ HATÁROZZA MEG AZ ILLETMÉNYEKET

A kormányzati vezetők illetményét egyébként tavaly június óta a kormányfő saját hatáskörben határozza meg, és erre a nyár elején kerülhet sor, ugyanis az általa megszabott személyi illetmények július 1-jétől a következő év június 30-ig érvényesek.

„2023. július 1-jei dátummal a miniszterek, a miniszterelnök politikai igazgatója, az államtitkárok, a kormánybiztosok és a miniszterelnöki megbízottak vonatkozásában illetményváltozás nem történt” – írta a lapnak a kormányiroda.

A MINISZTEREK TÖBBSÉGE JELENTŐS EMELÉST KAPOTT TAVALY, IDÉN CSAK A MINISZTERELNÖK

Azért nagyon nem kell őket sajnálni, mivel többségük jelentős illetményemelésben részesült: a miniszterek jellemzően 33 százalékos fizetésemelésnek örülhettek tavaly, amikor Orbán Viktor 1 millió 979 ezer forintról 2 millió 632 ezer forintra emelte a fizetésüket (Nagy Márton gazdaságfejlesztési és Csák János kulturális és innovációs miniszter viszont a kormányzat korábbi közlése alapján ötmillió forintot keres), a képviselői mandátummal rendelkező államtitkárok illetménye pedig 52 százalékkal ugrott meg egy évvel ezelőtt, amikor közel 700 ezer forintos fizetésemelést kaptak. A „sima” államtitkárok ellenben tavaly sem jártak túl jól, mivel csak infláció alatti, 13 százalékos béremelés jutott nekik.

A kormányból egyedül Orbán Viktor illetménye emelkedett júliusban, bruttó 3 millió 555 ezer forintról 4 millió 178 ezer forintra, azaz 623 ezer forinttal. Neki a törvény erejénél fogva nőtt a juttatása, miután tavaly megszavazta a kormánytöbbség, hogy a miniszterelnöki illetményt (ami addig 1,5 millió forint volt) a házelnöki tiszteletdíjhoz kötik, az pedig automatikusan emelkedik a bruttó átlagkereset-emelkedés mértékével, ami tavaly 18,5 százalék volt a Központi Statisztikai Hivatal szerint.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb