Közélet

Megszüntette Szabó Bálint képviselői megbízatását a szegedi közgyűlés

Pénteken délelőtt tartották meg a szeptemberi közgyűlést Szegeden. Itt többek között zárt ülésen, méltatlansági eljárás során, egyhangú döntéssel megszüntették Szabó Bálint képviselő megbízatását – jelentette be Botka László polgármester.

Szabó Bálint napirend előtt kijelentette, álláspontja szerint jogszerűtlen és jogellenes a méltatlansági eljárás, mert még nem kapta kézhez írásban az őt elmarasztaló ítéletet. Kérte, hogy a közgyűlés ügyét ne tűzze napirendre, javaslatát azonban egyetlen képviselő sem támogatta.

A BÍRÓSÁG ÉRTESÍTETTE AZ ÖNKORMÁNYZATOT

Szabó Bálintot a Pesti Központi Kerületi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntette miatt jogerősen másfél év – négy évre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta. Az ítélet szerint 2022. szeptember 21-én a képviselő a közlekedési szabályokat megszegve csatlakozott egy védett személyt szállító konvojhoz, majd erőszakkal, fenyegetéssel akadályozta a rendőrök munkáját. Ezt követően egy demonstráción a rendőrségi intézkedést feltartva másokban riadalmat, megbotránkozást keltet.

Martonosi Éva jegyző elmondta, a képviselőnek törvényi kötelezettsége lett volna jelentenie a vele szemben hozott ítéletet, ezt a mai napig nem tette meg. A bíróság hivatalból értesítette az önkormányzatot, a jogszabályok alapján a képviselő-testületnek pedig kötelezettsége a méltatlanság megállapítása. A képviselők – Szabó Bálint személyeskedő hozzászólása és közbekiabálásai miatt – egyhangú döntéssel megvonták az ülésen a politikustól a hozzászólás jogát.  

10 MILLIÓ FORINT IVÁNYI GÁBOR ISKOLÁJÁNAK

A közgyűlés a költségvetési rendelet módosítása során döntött arról is, hogy az önkormányzati 10 millió forint rendkívüli támogatást biztosít a 150 – négyötöd részben sajátos nevelési igényű – diákot oktató szegedi Wesley János-iskolát fenntartó Oltalom Karitatív Egyesületnek. A támogatásból a civil szervezet az oktatási intézmény pedagógusainak elmaradt bérét fedezheti. A Fidesz és a KDNP képviselői nem vettek részt a javaslat szavazásán, ezzel jelezve, hogy álláspontjuk szerint Tóth Károly (MSZP) képviselő késve nyújtotta be módosító indítványát.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb