Kikapcs

Móricz Rokonokja és a hanti nép fia – a rokonság lesz az idei Radnóti-estek témája Szegeden

A Radnóti-estek negyedik évada kezdődik el szeptember 27-én, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar szervezésében – tájékoztatta szerkesztőségünket az egyetem. Mint kiemelték, az őszi szemeszterben ismét négy alkalommal hallgathatnak meg az érdeklődők beszélgetéseket, ezúttal a rokonság témakörében. A rendezvényt szerda esténként 18 órától, a Café Radnótiban tartják, a belépés minden alkalommal ingyenes lesz.

Idén ősszel négy beszélgetés által gondolkodhatunk el arról, mit is jelent a rokonság, ha színpadra kerül, és rokoni összefonódást jelent; hogyan lesz izgalmas olvasmány és történeti forrás egy szingli naplója 1938-1939-ből; miként értelmezhetőek Nyugat-Szibériában élő nyelvrokonaik esetében a családi, nemzetségi kapcsolatok; és hogyan bontakozik ki egy nagy sikerű, mai regényben egy 1944-ben örökbe fogadott kislány története.

A részletes programot is mutatjuk:

  • szeptember 27., 18:00 – „kicsi az ország, mindenki rokon”: Móricz Zsigmond Rokonokja a Szegedi Nemzeti Színházban (Szikszai Rémusszal és Szilágyi Zsófiával beszélget Jászay Tamás)
  • november 15., 18:00 – Magányos vadász az erdőben vagy a hanti nép fia vadászik? – Egyén, család, nemzetség és nép értelmezése nyugat-szibériai nyelvrokonaink körében. Ruttkay-Miklián Eszter és Nagy Zoltán néprajzkutatókkal beszélget Sipőcz Katalin
  • december 6., 18:00 – Egy szingli a Horthy-korban – és a családban: Kiss Zsuzsannával beszélget Baráth Katalin
  • december 13., 18:00 – „Négyéves koráig elfelejt mindent” Tompa Andreával Sokszor nem halunk meg című regényéről beszélget Szajbély Mihály

A programokról bővebben a kar honlapján lehet olvasni.

SZÍNVONALAS ELŐADÁSOK, AZ IRODALOMKEDVELŐKNEK

A Radnóti-estek 2022-ben vette kezdetét eredetileg azzal a céllal, hogy az irodalomkedvelőknek színvonalas előadásokkal, találkozási helyszínnel szolgáljon. Ez az idő előrehaladtával átalakult: ma már egy adott téma köré csoportosítva hívnak meg a szervezők vendégelőadókat, akik saját tudományterületeket képviselve fejtik ki véleményüket egy-egy kapcsolódó, remélhetőleg izgalmas kérdés kapcsán – mindazonáltal az irodalom mindmáig sokszor megjelenik a beszélgetések gerinceként. A rendezvényeknek a Café Radnóti, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar épületében található, irodalmi tematikájú kávézó ad otthont.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb