Kikapcs

Öt izgalmas, premier előtti alkotással érkezik a Belvárosi Moziba a Mozinet Filmnapok – mutatjuk, milyen filmeket találsz a repertoárban

Október 19-én indul, és 2024. február 23-ig tart a Mozinet Filmnapok következő évada. A mostani válogatásban öt alkotást vetítenek, többek között a szegedi Belvárosi Moziban.

A nézők esetenként már hónapokkal az országos mozibemutató előtt láthatják többek között a szegedi Belvárosi Moziban a Mozinet Filmnapokon szereplő filmeket, havonta egyet – közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

ELSŐKÉNT JÖN AZ EGY ZUHANÁS ANATÓMIÁJA CÍMŰ ALKOTÁS

Októberben a világ legrangosabb fesztiváljának fődíját, a cannes-i Arany Pálmát elnyerő lélektani krimit, az Egy zuhanás anatómiája című filmet mutatják be, melyben Sandra (megformálója Sandra Hüller), a sikeres német írónő, francia férjével és látássérült gyerekével él a francia Alpok egyik kis falujában. A férfi váratlanul meghal, nem egyértelmű, hogy baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság történt. A film az eseményeket végig a feleség szemszögéből követi, miközben a néző számára is kérdéses az ártatlansága. Az Egy zuhanás anatómiája több bűnügyi történetnél: Justine Triet rendezőt a házasság és az emberi kapcsolatok rétegei érdeklik.

NOVEMBERBEN AZ EGY NEHÉZ ÉV CÍMŰ FILMET VETÍTIK

Az Életrevalók és az Eszeveszett esküvő francia alkotói, Éric Toledano és Olivier Nakache az idei karácsonyi szezonban vígjátékkal térnek vissza: az Egy nehéz év című filmet a Filmnapok nézői már novemberben láthatják. A történet főhőse, Albert (Pio Marmai) kisstílű semmirekellő, aki felnőtt fejjel sem jut előbbre az életben. A sors összehozza a kényszeresen vásárló Brunóval (Jonathan Cohen), akivel elmegy egy klímaaktivista gyűlésre. A két férfit nem igazán érdekli a Föld megmentése, de egy vonzó tüntető (Noémie Merlant) miatt az ökoharcosok között maradnak.

DECEMBERBEN LÁTHATÓ AZ ELŐZŐ ÉLETEK CÍMŰ ROMANTIKUS FILM

A 2023-as év kritikus- és közönségkedvenc romantikus filmje, a Filmnapokon decemberben látható Előző életek (Past Lives) szívszorító történet az életre szóló döntésekről, kihagyott lehetőségekről és az igaz szerelemről. Nora és Hae-sung gyerekkorukban a legjobb barátok voltak, de a kislány elköltözése szétválasztotta őket egymástól. Húsz évvel később online újra egymásra találnak, de felnőttként máshol tartanak az életükben. A személyes találkozás mindkettejükben váratlan érzelmi lavinát indít el, és rákényszeríti őket, hogy végre szembe nézzenek valódi érzéseikkel. Az alkotást a Sundance és a Berlinale is versenyprogramjába iktatta.

JANUÁRBAN ÉRKEZIK A SMOKE SAUNA SISTERHOOD

Anna Hints rendező lenyűgöző operatőri munkával elkészített filmje, a januárban látható Smoke Sauna Sisterhood egy összetartó női közösség szemszögéből tárja fel a tradicionális észt szaunázás intim pillanatait. Az erdőben felállított izzasztókamrában összegyűlő nők kitárulkozva beszélnek legféltettebb titkaikról, vágyaikról, traumatikus emlékeikről, miközben szemünk láttára mosódnak el a test és lélek határai. A hipnotikus erejű dokumentumfilm a Sundance Filmfesztiválon elnyerte a World Cinema szekció legjobb rendezésnek járó díját.

A FILMNAPOK ZÁRÁSAKÉNT LÁTHATÓ A HOGYAN SZEXELJÜNK CÍMŰ ALKOTÁS

A Filmnapok zárásaként februárban a Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójának fődíját elnyerő alkotás szerepel a programban: a Hogyan szexeljünk autentikusan mutatja be a fiatalok fesztelen életét, míg a felszín alatt a Z generáció érzelmi és szexuális kiszolgáltatottságának legmélyére ás. A három legjobb barátnő, Tara, Skye és Em a gimi utáni nyáron egy görög tengerparti városban, a fiatalokkal teli Maliában veti bele magát az éjszakai életbe. A trió életük legjobb és legintenzívebb nyarában reménykedik, de nem mérik fel a döntéseik súlyát.

A részletes programot a vetítési időpontokkal ITT találhatod.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb