Közélet

Orbán Viktor: Indul a harci drónok magyarországi gyártása, semmilyen kérdésben sem támogatjuk Ukrajnát

Jelentést teszek önöknek a tavaszi ülésszak zárása utáni eseményekről, ezután megosztom önökkel, hogyan látom a várható kihívásokat, amelyekkel Magyarországnak szembe kell néznie – kezdte hétfői beszédét a Parlamentben Orbán Viktor.

A miniszterelnök azzal folytatta, hogy sikeresen megrendezték az ország legnagyobb sporteseményét, az atlétikai világbajnokságot, így tanúbizonyságát adták, hogy szervezésben, lebonyolításban a világ legjobbjai közé tartozik Magyarország.

FÜGGETLENSÉGET GARANTÁLÓ ENERGIAGAZDASÁG

Orbán Viktor azt is elmondta, a nemzeti kormány egyik kiemelkedő vállalása, hogy az energetikai világpiac felfordulása ellenére fenntartják az ország energiabiztonságát, sőt felépítik a függetlenséget garantáló energiagazdaságot. A nyáron energetikai együttműködést hoztak létre Törökországgal, Azerbajdzsánnal, valamint Katarral. Megállapodásokat kötöttek, és új lehetőségeket nyitottak ki. “Brüsszel úgy döntött, hogy leválasztják Európát az orosz energiahordozókról. Ez ellentétes Európa érdekeivel, így Magyarország érdekeivel is, de most nincs elegendő erőnk, hogy ezt megakadályozzuk” – ismerte el Orbán Viktor, hozzátéve: alkalmazkodni kell az új helyzethez, és csökkenteni a károkat. Délről, a Török Áramlaton érkezik a gázellátás fele, valamint megkezdődött az Azerbajdzsánból vásárolt gáz szállítása, ráadásul nagyszabású energiaszállítási tervekről is megállapodtak.

AZ ÉVES GÁZFOGYASZTÁS 60 SZÁZALÉKA MÁR RENDELKEZÉSRE ÁLL

A kormányfő azzal folytatta, hogy az éves gázfogyasztás 60 százaléka már rendelkezésre áll, nyáron a megújulók tekintetében is öles léptekkel haladtak, átvizsgálták az elektromos rendszert, körülhatárolták a területek, ahova nem tudnak napelemeket befogadni, az átvizsgálás eredménye biztató, a rendszer tekintélyes részét megnyithatják, és az elszámolási viták rendezése után be tudják fogadni a lakossági napenergiát is.

ÜTŐKÉPES HONVÉDSÉG

Orbán Viktor elmondta, hogy a kormány célnak tűzte ki, hogy legyen ütőképes honvédség és világszínvonalú hadiipar. A következő évtizedekben Európa újra militarizálódik, Magyarországnak alkalmazkodnia kell, a harci drónok gyártása is megindul német–izraeli–magyar együttműködésben. Most fejeződött be a NATO innovációs hete Budapesten, ez azért is fontos, mert Magyarország alapítója az innovációs mechanizmusnak. A kormányfő elmondta: 4 ezren kötöttek szerződést a honvédséggel, gőzerővel folytatják a toborzást is.

UKRÁN GABONA

A közép-európai országok között és brüsszeli bürokraták között súlyos összeütközés alakult ki az ukrán gabona miatt. Arról volt szó, hogy Afrika éhezik, ezért Brüsszel kérésére Magyarország szolidaritási folyosót nyitott az ukrán gabonának, de becsapták az országot, mert nem vitték tovább az ukrán gabonát, itt értékesítik, olcsóbban, a hazait kiszorítva. A kormány nem akarja, hogy a jó magyar gabona helyett a bizonytalan minőségű ukrán gabonából süssenek kenyeret – írja az Index.

NEM TÁMOGATJUK UKRAJNÁT

Orbán Viktor azzal folytatta, hogy a tanévkezdéskor a munkácsi iskola új vezetése megtiltotta, hogy a tanévnyitón a magyar himnuszt énekeljék és a nemzeti színeket viseljék. “Az ukránok évek óta sanyargatják a magyar iskolákat. Ukránná akarják őket alakítani, és ha ez nem megy, be akarják őket zárni. Ukrajnát semmilyen kérdésben sem támogatjuk a nemzetközi életben, amíg vissza nem állítja azokat a törvényeket, amelyek garantálták a kárpátaljai magyarok jogait” – szögezte le Orbán Viktor.

BEAVATKOZNAK, HA NEM TARTJÁK AZ ÁRAKAT

A miniszterelnök a gazdasági döntésekről elmondta, a kormány célja, hogy az infláció mértéke év végére egy számjegyű legyen. Ez újszerű, mert inflációs célja a jegybanknak szokott lenni, de az energiaárak és a szankciók olyan mértékűvé emelték az inflációt, hogy azzal a jegybank nem tud megbirkózni, ezért a kormány átvette az infláció elleni küzdelem elleni feladatát, amihez saját eszközöket vetettek be. Az indokolatlan áremeléseket alkalmazó multik megfékezése érdekében online árfigyelőt vezettek be, és kötelező árcsökkentő akciókat rendeltek el. “A tervünk működik. Szeptemberben 12 százalék körüli, év végéig biztosan 10 százalék alatti lesz az infláció. Ha az üzemanyagárakat a kereskedők nem tudják vagy nem akarják kordában tartani, akkor ismét be fogunk avatkozni” – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor jelezte, a nyáron a jegybank egy másik problémáját is meg kellett oldaniuk, a jegybank komoly adósságot halmozott fel, ennek kifizetésére a költségvetés képes, de csak akkor, ha súlyos pénzeket vonnak el más területekről. A kormány azt javasolja, hogy mentsék ki a jegybankot egy törvénymódosítással, amelyet be is nyújtanak. Arra vonatkozó döntéseket is hoztak, hogy érdekeltté tegyék a magyarokat az állampapírba történő befektetésben, ez hasznos a megtakarítással rendelkezőknek és a költségvetésnek is. A magyar államadósság kétharmada magyarok, egyharmada külföldiek kezében van.

MIGRÁNSKVÓTA ÉS MIGRÁNSGETTÓ

Orbán Viktor elmondta: a migrációs vita folytatódni fog, sőt szélesedik majd. Brüsszelben áterőltettek egy új migrációs paktumot, de nyilvánvaló, hogy megbukott. Magyarország déli határánál eddig 128 ezer betörési kísérletet hiúsítottak meg, 168 súlyos támadás volt a határvadászok ellen, az erőszak egyre nő, éjszaka automata fegyverekkel lőttek a határon, ezzel átlépték a Rubicont. Brüsszel azonban azt követeli, hogy ezeket a migránsokat engedjük be, az ország hozzon létre migránsgettót, és hozzunk ide migránsokat más országokból is. Azokat akarják ránk kényszeríteni, akik ellen védjük a határt, Orbán Viktor szerint őrült gondolat, amit józan ésszel fel sem lehet fogni. Az uniós szerződésben egy szó sincs migránsok beengedéséről, kvótákról és gettókról. Az ősz nehéz lesz, mert a brüsszeliek még az EP-választás előtt le akarják a torkunkon nyomni a migrációs paktumot. Magyarország készen áll, hogy erőteljes szerepet váljon a forrósodó övezetekben, de migránskvóta és migránsgettó nem lesz Magyarországon.

SZEMBE BRÜSSZELLEL

Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, más követeléseket is szegeztek a mellüknek Brüsszelből, ami az energiatámogatási intézkedések leépítéséről szól, valamint a kamatstop kivezetéséről. “Olyan időszak előtt állunk, amikor a Brüsszellel szembeni konfliktust csak teljes nyíltsággal lefolytatott vitákban és a magyar emberek erőteljes, ha lehet, teljes támogatásával tudjuk megvívni és megnyerni. Brüsszel nem a magyar kormánnyal, hanem a magyar emberekkel áll szemben” – emeltek ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor rámutatott, a rezsivédelem nélkül a családok megélhetése veszélybe kerülne, ma a magyarok fizetik a legalacsonyabb rezsit Európában, sokat dolgoztak ezért, így nem fogadják el, hogy brüsszeli bürokraták, akik alig tudnak valamit Magyarországról, döntsék el, mekkora legyen az energia ára Magyarországon. Azt sem fogadják el, hogy az árspekuláns multikat terhelő adókat, valamint az extraprofitadókat Brüsszel eltöröltesse velük. Ebből a pénzből fizetik a rezsivédelmi alapot. “Nem adhatunk szabad kezet a multinacionális cégeknek, hogy újra szabadon emeljék az árakat és az egekbe tornázzák a profitjukat” – hangsúlyozta.

SOROS-BIRODALOM

Orbán Viktor szerint ősszel Magyarország ellenfelei egyszerre lépnek fel: a Soros-birodalom, a brüsszeli bürokraták, az amerikai demokraták. Az amerikaiak azt akarják, amit nem tudunk és nem is akarunk megadni, azt szeretnék, hogy adjunk több pénzt és fegyvereket Ukrajnának. A brüsszeliek azt szeretnék, hogy engedjük be a migránsokat, engedjük be a szexuális propagandát, mondjunk le az önálló külpolitikáról. Ha ezt nem tesszük meg, akkor visszatartják az uniós pénzeket, és a Soros-birodalmon keresztül fizetik majd a baloldalt.

Magyarország nem tartozik a „jawohl” országok klubjába, akik csak annyit mondanak, hogy „jawohl”, az ország nem engedheti, hogy korlátozzák a szuverenitását, a magyar alaptörvény ezt nem engedi, tiltja. Magyarország toleranciaajánlatot tett, mi nem követeljük a migrációról, a gyermeknevelésről és a külpolitikáról vallott nézeteinket másoktól, hogy vegyék át, cserébe ők is tolerálják a mi nézeteinket.

Forrás: Index

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb