Közélet

Figyelmeztetést adott ki a katasztrófavédelem, délelőtt felharsannak a szirénák Szeged mellett

Országszerte szirénapróba lesz október 2-án, hétfőn 11 órakor – jelentette be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) csökkentett üzemű, úgynevezett „morgató” próbájára kerül sor – közölték.

Azt írták: egyik jelentős projektjük keretében (előre meghatározott) alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében, országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó (Monitoring és Lakossági Riasztó – MoLaRi) rendszert telepítettek.

MAGASABB SZINTŰ ÜZEMI FELÜGYELET ÉS BIZTONSÁG

Mint részletezték, a veszélyes ipari üzemben esetlegesen bekövetkező meghibásodás, baleset miatt a levegőbe veszélyes vegyi anyag (gáz) kerülhet, amelynek a koncentrációját a telepített mérőszondák (monitoring végpontok) mérik, és ezzel párhuzamosan jelzik az értéket a katasztrófavédelem ügyeletén is. A 24 órás ügyeleti rendszerben működő katasztrófavédelmi ügyeleten a mért adatokat kiértékelik, majd szükség esetén a szirénarendszeren (riasztó végpontokon) keresztül az érintett lakosságot riasztják, illetve értesítik a magatartási szabályokról. Hozzátették: a rendszert nem a vegyi üzemek jelentette fokozottabb veszélyeztetettség miatt alakították ki, hanem a magasabb szintű üzemi felügyelet biztosítása és a lakosság biztonsága érdekében.

ALGYŐN 5 SZIRÉNA MŰKÖDIK

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek. Jelenleg éles üzemben Algyőn 5 sziréna (riasztó végpont) működik.

FIGYELEM, EZ PRÓBA!

A folyamatos üzembiztonság fenntartása és ellenőrzése érdekében a rendszer részeit meghatározott időszakonként tesztelik. A próbák alkalmával körülbelül 10 perc időtartamban hangképeket és „élőbeszédet” sugároznak le a végpontokon. A csökkentett üzemű, úgynevezett morgatópróbánál a következő szöveget, illetve jelzést adják le:

Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!

A szöveges részt követően azonnal következik a szirénajelzés. A próba alatt alkalmazott jelzés első részében rövid ideig (6 másodperces időtartamban) mély tónusú felfutó hangjelzést adnak le, majd a jel lefutása következik. A végén hallható szöveg a „A próbának vége! A próbának vége!” – tájékoztat honlapján a katasztrófavédelem.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb