Kikapcs

A szegedi Csillag Börtönben kötött ki a Kowalsky meg a Vega

Johnny Cash és a Metallica nyomdokaiba lépett a Kowalsky meg a Vega, akik ma a Szegedi Fegyház és Börtön büntetés-végrehajtási intézet Mars téri egységében koncerteztek a raboknak. A banda tagjai csütörtökön a Csillag főbejárata elől posztoltak egyet:

“A szegedi Csillag főbejárata… ahol az emberek többsége kifelé jönne, mi most ott megyünk be…”

– írták a Facebook oldalukon, a kommentelők többsége pedig rommá dícsérte a Fonogram-díjas rockbandát, többen megjegyezték, hogy emberséges gesztus volt játszani egyet a nehézfiúknak.

Bár nem túl gyakori a jailhouse-rock, a zenetörténetben nem Kowáék voltak az elsők, akik börtönben adtak koncertet:

  • Johnny Cash például 1968. január 13-án lépett fel a kaliforniai Folsom város állami börtönében; a koncert és a belőle készült lemez mind a mai napig az egyik legtöbbet emlegetett momentum Cash pályafutása kapcsán. A zenész egyébként azt követően találta ki, hogy a raboknak fog koncertezni, miután leszokott súlyos kábítószer-függőségéről. Sokat dobott a latba, hogy sámtalan levelet kapott raboktól, akik imádták a zenéjét, ráadásul Cash már korábban is érdeklődött a hely iránt, miután németországi katonai szolgálata alatt, 1953-ban megnézte A folsomi börtön falai között című krimit. Ez ihlette egyik első slágerét is, a Folsom Prison Bluest, amelynek szövege egy börtönben ülő férfi történetét meséli el.
  • Johnny Cash nyomdokaiba lépve BB King és Carl Perkins is fellépett ugyanitt, majd a sort a kaliforniai San Quentin börtönben a Metallica folytatta, akik a 2003-as Saint Angerhez vettek fel egy különleges videoklipet, amely gyakorlatilag egy börtönkoncert felvétele volt, melyben színészek helyett valódi rabok és őrök játszották saját magukat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb