Közélet

ORFK: testkamerát kapnak a magyar rendőrök

A BRFK rendőrei különböző testkamerákat teszteltek az utóbbi hónapokban. Az Index megkeresésére az ORFK Kommunikációs Szolgálata azt nyilatkozta, hogy pozitív tapasztalatokkal zárult az eszközök tesztelése, így a rendőrség bevezeti azok használatát.

Testkamerákat teszteltek a BRFK rendőrei. A rendőri vezetés pedig azt tervezi, hogy számos nyugati országhoz hasonlóan, Magyarországon is a rendőrjárőrök felszerelésének része lesz – a ruházatra rögzíthető – kamera.

POZITÍV TAPASZTALATOK

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata az Index megkeresésére írásban azt válaszolta, hogy a BRFK által „kísérleti jelleggel próbahasználat alá vett kép- és hangrögzítő eszközök tesztelésének eddigi eredménye, hogy a feladatát teljesítő hivatásos állomány szolgálati/gyakorló öltözetére felszerelhető kép és hang rögzítésére alkalmas testkamerák jelentős mértékben támogatják az egyes jogsértő cselekmények elkövetésének és a rendőri intézkedések dokumentálását, valós idejű kép- és hangfelvételek továbbítását, valamint a rendelkezésre álló felvételek tárgyi bizonyítási eszközként eljárási cselekményben történő felhasználási lehetőségét.” A rendőrség szerint a testkamerák tesztelésének pozitív tapasztalatai alapján a rendőrség továbbra is tervezi azok használatát.

A JOGSÉRTÉSEKET ELŐZNÉK MEG EZZEL

Korábban az Indexnek Major Róbert rendőr ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Közbiztonsági Tanszékének vezetője úgy nyilatkozott, hogy az eszköz elsősorban a rendőrt védi. “A testkamerától joggal várhatjuk, hogy a rendőrrel szembeni jogsértő magatartások drasztikusan visszaszorulnak” – állítja az ezredes. Szerinte ugyanakkor tagadhatatlanul előfordulnak jogsértő rendőri intézkedések, annak ellenére, hogy a rendőrség folyamatosan azon dolgozik, hogy ezeket a „vadhajtásokat” lenyesegesse. Az ezredes tapasztalatai szerint viszonylag alacsony esetszámról van szó, mégis minden ilyen rendőri magatartás megengedhetetlen.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb