Közélet

“Az a leggyorsabb mentő, amelyik oda is ér a beteghez” – sebességkorlátozást vezettek be a mentőautókra

“Az a leggyorsabb mentő, amelyik oda is ér a beteghez” – fogalmazott közleményében az Országos Mentőszolgálat, amely a saját gépkocsivezetői számára is biztonsági határt húz, a balesetmentes és biztonságos közlekedés érdekében a mentőautók szirénázva is legfeljebb plusz 30 km/órával lépik túl a többi közlekedőre vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet, közölte az OMSZ.

ENNÉL NAGYOBB SEBESSÉG TÚLLÉPÉS JELENTŐSEN NÖVELHETI A SÚLYOS BALESETEK KOCKÁZATÁT

Mint a 24.hu írta, a megkülönböztető jelzések használata mellett bekövetkezett mentőbalesetek szakértői elemzése megmutatta, hogy a mentőgépjármű haladása során az adott útszakaszra vonatkozó sebességhatár plusz 30 km/h-nál nagyobb mértékű túllépése jelentősen növeli a súlyos balesetek kockázatát, amely ekkor már nincs arányban a sikeres életmentés esélyének a gyorsaságtól remélt növekedésével.

A FIZIKAI HATÁROKAT NEM LEHET KORLÁTLANUL KITERJESZTENI

“A sebesség hatványozza a sérülés kockázatát és nagyon lerövidíti azt az időt, amely a helyzet megoldására fordítható. A mentő-vezető gyakorlatilag a sebessége megfelelő megválasztásával adhat lehetőséget önmagának és a másik közlekedőnek ahhoz, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre észlelésre, döntésre és cselekvésre, az akadálytalan továbbhaladás biztosítására. A mentő számára sem szárad fel az útfelület, a fizikai határokat nem lehet korlátlanul kiterjeszteni” – mondta el Dr. Melegh Gábor igazságügyi szakértő.

A mentőbalesetek elkerülése érdekében a mentőjárművek megkülönböztető jelzés használata mellett történő haladása során a legnagyobb sebességet nemzetközi példákat is figyelembe véve az Országos Mentőszolgálat mentő-gépkocsivezetői számára az adott útszakaszon megengedett, maximális sebesség plusz 30 km/órában határozták meg.

Mint a lap írta, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például 50 km/óra sebességkorlátozású útszakaszon szirénázva maximum 80 km/óra sebességgel haladhat, autópályán, ahol 130 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség, a mentőautó legfeljebb 160 km/órával közlekedhet, kereszteződésbe érve a piros lámpán maximális körültekintéssel, megkülönböztető jelzéseket használva is legfeljebb 30 km/óra sebességgel hajthat át.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: 24.hu/mentok.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb