KözéletVideo365

Ennyi volt! Videón, ahogy robbantásos módszerrel lebontják a mindszenti víztornyot (frissítve)

Eredetileg a múlt héten kellett volna robbantásos módszerrel lebontani a mindszenti víztornyot, ám ezt elhalasztották a szakemberek. Az új időpont kedd délelőtt fél 12 lett, és ezúttal nem csúsztattak semmit, a 33 kilogrammnyi robbanószerrel pikk-pakk ledöntötték az 50 méter magas építményt Mindszenten.

Kálmán olvasónk fel is vette videóra az eseményeket, a precíz előkészületeknek hála pár másodperc alatt ledőlt az 1973-ban épült víztorony a településen:

@szeged365

Ennyi volt, robbantásos módszerrel bontották le a mindszenti víztornyot! Pillanatok alatt ledőlt a szerkezet…. Kálmán olvasónk videója, köszönjük szépen!

♬ eredeti hang – Szeged365 – Szeged365

Olyan is volt, aki élőben közvetítette:

ALAPOSAN FELKÉSZÜLTEK, 33 KG ROBBANÓSZERT HASZNÁLTAK

A robbantásra alaposan felkészültek: az 50 méter magas, 50 köbméter kapacitású tornyot teljesen vízmentesítették, a csatlakozó vezetékeit (víz-, szennyvíz-, elektromos, és hírközlési) pedig kiváltották. Több napig végeztek előkészítő fúrásokat, a robbanóanyagokat a furatokba október 10-én töltötték be. A robbantást úgy időzítették, hogy a Mindszentet érintő Szolnok–Hódmezővásárhely–Makó-vasútvonalon a közlekedést ne akadályozza.

Hogy a robbantás és a dőlés hatósugarában senki se tartózkodjon, a védőtávolságon belül lévő üzleteket, kisebb utcákat és a vasútállomást is kiürítették. A víztorony tervezett dőlésének helyére korábban rezgéscsillapító prizmákat építettek, hogy csökkentse a torony becsapódásának erejét. A robbantáshoz mintegy 33 kg robbanószert használtak fel – írja a Magyar Építők a robbantásról.

NAGYON ROSSZ ÁLLAPOTBAN VOLT A VÍZTORONY

Mint korábban megírtuk, a víztorony vasbeton tartószerkezete rendkívül rossz állapota miatt a felújítás nem költséghatékony, ezért döntöttek a bontás mellett. A műveletet az A-HÍD Zrt. alvállalkozójaként a DETEX Kft. végezte. A mindszenti víztorony 50 méter magas, 500 m3 kapacitású és 1973-ban épült. A tervek szerint új víztorony épül majd a településen.

FRISSÍTVE: ÚJABB VIDEÓ FUTOTT BE A ROBBANTÁSRÓL SZERKESZTŐSÉGÜNKBE

Kedd délután Olvasónktól, Tóth Renitől újabb videót kaptunk a mindszenti víztorony robbantásos technikával történt lebontásáról, amit ezúton is nagyon köszönünk!

@szeged365

Így dőlt le a mindszenti víztorony: újabb olvasói videót kaptunk, ahogy robbantásos technikával elbontják az építményt!

♬ eredeti hang – Szeged365 – Szeged365

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb