Kikapcs

A jövő héten bazárhangulatot teremt a Törzsasztal Műhely Szegeden, a srácok hat éve szervezik kocsmaasztalok köré a fiatal irodalmat

Október 18-án ünnepli fennállásának hatodik évfordulóját a fiatal szegedi irodalom tehetséggondozó és közösségszervező projektje, a Törzsasztal Műhely. A közösség tagjai a kezdetek óta nyitott íróműhelyeket és zenés könyvbemutatókat szerveznek, de az évek során több alkalmi-rendszeres vállalásuk is elindult. A megalakulás évfordulója alkalmából harmadszor rendezik meg a Támogatói Bazárt, ahová minden olvasni szerető, az irodalomra és az alkotásra nyitott embert várnak – tudtuk meg a szervezőktől.

Mint kiemelték, a Törzsasztal Műhely immár hatodik éve rendez ingyenesen látogatható íróműhelyeket és zenés kötetbemutatókat a szegedi Jazz Kocsmában. Az elmúlt években közel negyven saját estet szerveztek, és mára hagyomány, hogy ezek közül az októberi program a legnagyobb és legsokoldalúbb. Az önszerveződő közösség Támogatói Bazár nevű eseményén egyszerre mutatja be a hozzájuk több szálon is fűződő képzőművészek alkotásait, használt könyvek vásárával igyekszik megteremteni a működésük biztos fedezetét, de a szokásos műhely és jóhangulatú könyvbemutató sem maradhat el.

NINCS IDŐ MEGHALNI

Idén a képzőművészetet Fodor Barbara Nincs idő meghalni című kiállításának megnyitója képviseli a programban, melyen Borbíró Aletta működik közre. Mindketten a megalakulás óta aktív tagjai a közösségnek, Fodor Barbara kiállításait pedig szegedi indulása óta már Budapest, Csongrád, Békéscsaba vagy a Párizshoz közeli Le Havre közönsége is láthatta. Az est meghívott szerzője Horváth Benji, akivel a Törzsasztal Műhely vendégeként 2019-ben is találkozhattak az olvasók. A költőt 2022-ben megjelent, Emlékmű a jövőnek című kötetéről Molnár H. Magor kérdezi, a felolvasások alatt pedig Taskovics Viktória gitározik majd, aki Cat Moneygun néven dj-ként is folytatja a hivatalos program zárásában.

LEHETŐSÉG ÉS BIZALOM

Az elmúlt egy év nagy lehetőséget, és minden eddiginél több munkát jelentett a Törzsasztal Műhely közössége számára. Egyre pontosabb belső kereteket kellett keresniük arra, hogyan működjenek biztosabb formában informális és önszerveződő csoportként. Igyekeznek egyre láthatóbbak lenni, hogy a fiatal irodalmárok megtalálják őket, mindeközben országszerte is keresik a pályakezdő író-költő-szerkesztő szövetségeseiket, akikkel évközben egy-kétnapos találkozókkal, nyaranta egy nagyobb írótábor keretében tartják a jó kapcsolatot.

„Az organikus és nyitott működés mellett újabban tagsági rendszert vezettünk be, hogy kialakuljon valamiféle jutalmazási rendszer az íróműhelyekre járók számára. Minél inkább jelen van valaki a közösség életében, annál több fellépési lehetőséget kap, bizalmat a csapattól, hogy új projektet valósítson meg. Szerencsére egyre több ilyen projekt, kezdeményezés alakul a Törzsasztalnál, ami azt jelenti, hogy mutatkozik egy utánpótlás, ami irányt szabhat az alkotóműhely jövőjének és következő generációjának” – hangsúlyozza Szutorisz Szabolcs, a Törzsasztal Műhely egyik alapítója.

MÉG TÖBB FIATALHOZ SZERETNÉNEK ELJUTNI

Az elmúlt hat hónap építkező munkáját az Erősödő Civil Közösségek Inkubátor pályázata segítette, a program keretében informális közösségként is pályázhattak olyan forrásokért, amik a közösség külső- és belső működését is támogatták. Ennek keretében valósult meg nyári írótáboruk, új kommunikációs anyagok készülnek, amelyek segítségével reményeik szerint még több fiatal pályakezdőhöz jutnak majd el, valamint egy művészeti zine nyomtatvány megjelenésén is dolgoznak, amelyben egyszerre mutatkoznak majd be a műhely irodalmár és grafikus tagjai.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb