Mindenmás

„Gázt adtam, miközben a sofőröket előttem lőtték le” – így menekítették ki a magyar DJ-t a mészárlásba torkolló izraeli fesztiválról

Mint megírtuk, a magyar DJ, Tóth „Wegha” András is részt vett azon az elektronikus zenei fesztiválon, ahol legalább 260 ember vesztette életét a Hamász terroristáinak támadásában Izraelben. A magyar előadó, aki az Ozora Fesztivál egyik főszervezője is, csak annyit tudott mondani a történtekről megmenekülése után, hogy lelkének egy része örökre ott maradt a terrortámadás helyszínén, de az őt kimentő izraeli Noa Beer elmondta, mit éltek át az Universo Paralellón.

A szabadtéri Nova fesztivált a gázai-izraeli határ közelében fekvő területen rendezték, ahol több ezer fiatal ünnepelte volna a zsidó Szukkót ünnepet. Egy magyar fellépője is volt a rendezvénynek, a DJ Wegha néven ismert Tóth András fellépése október 7-én hajnali 3:30-4:45 között volt, a fesztivált 6:30 körül támadták meg.

Wegha először csak annyit írt közösségi oldalára, hogy “Megvagyok”, majd hétfő este aztán egy újabb posztban a fesztivál által kirendelt segítőjének, Noa Beernek köszönte meg, hogy megmentette, majd Noa visszaemlékezését is közölte a történtekről.

“NEM HITTEM EL, HOGY EHHEZ HASONLÓ MEGTÖRTÉNHET”

„Amikor láttam a fejünk felett repülő rakétákat, azt gondoltam, hogy ez mekkora szégyen, de amikor egy terroristával találtam magam szembe, aki hat másik társával 20 méterre állt tőlem felfegyverkezve, megértettem, hogy a szégyen nem a megfelelő kifejezés. A legmegfelelőbb kifejezés a rémület, nem hittem el, hogy ehhez hasonló megtörténhet az én országomban” – fogalmazott beszámolójában Noa Beer, aki ott volt az Universo Paralello fesztiválon, amikor a Hamász megtámadta a rendezvényt. 

Beer hajnalban érkezett a fesztiválra, az volt a feladata, hogy az egyik külföldi fellépő szettjét vigye az Universo Paralellóra. Beer szerint minden rendben volt a támadásig, az emberek jól érezték magukat, boldogok voltak és buliztak. A DJ szettje után kiment a táncparkettre, mert a fesztiválozók pozitív energiáit akarta érezni. De hirtelen rakéták tűntek fel az égen, lekapcsolták a zenét, és azt kiabálták a tömegnek, hogy mindenki vonuljon fedezékbe – írja az Index.

VADUL LŐTTEK

„Elmentem a színfalak mögé, körülbelül húsz ember ült ott, az életüket féltették, és fogalmuk sem volt arról, hogy mi következik. Valaki bemondta a mikrofonba, hogy mindenki hagyja el a fesztivált, amilyen gyorsan csak lehet, mondtam az előadónak, akivel együtt voltam, hogy fussunk az autóhoz, és menjünk. A mi autónk volt az egyik első, amelyik el tudott jönni. Fogalmunk sem volt arról, hogy mi lesz. Még csak öt autó volt úton, a miénk volt a harmadik, és a legtöbben megálltak, hogy menedéket találjanak, én megpróbáltam minél hamarabb hazajutni” – idézte fel a történteket Beer, aki nagyon nehezen tudja pontosan felidézni annak részleteit, hogy mi történt ezt követően.

Két autó hirtelen fékezett előttük, amelyek összeütköztek, és Noa Beerék látták, hogy az út szélén egy motorkerékpár van, ami mellett egy ember feküdt. Megálltak, segíteni akartak. “Éppen kinyitottam az ajtót, hogy segítsek a sebesültnek, amikor megláttam az első terroristát, 20 méterre volt tőlem, mint egy őrült tüzet nyitott, a szemembe nézett. Kiabáltam a DJ-nek, hogy szálljon ki a kocsiból és menjen fedezékbe, azt hittem, hogy katonák tüzelnek vissza rá, de még több terrorista volt körülöttünk, nem volt hova menni. A többi autóból a túlélők felénk kúsztak, sebesülten és rémülten. Öten az autók között bujkáltunk” – mondta Beer, aki azt üvöltötte, hogy mindenki szálljon be az autóba. Nagyon félt a terroristáktól. Lélekjelenléte mentette meg az ő és társai életét. Nem fagyott le, tudott vezetni.

10 MÁSODPERC ALATT TÖBB HALÁLLAL SZEMBESÜLT, MINT EGÉSZ ÉLETÉBEN

“Hátranéztem, és láttam, hogy még több terrorista várakozik. Az összeütköző autók sofőrjeit a szemünk láttára lőtték le. Nem tudtak elmenekülni. 10 másodperc alatt több halállal szembesültem, mint egész eddigi életemben. Láttam a terroristát, a szemembe nézett, felemelte a fegyverét, hogy ránk lőjön. Ráléptem a gázra, és a lövései olyan két méterre csapódtak be az autó ablaka mellett. Továbbmentem, de a kocsi hátulját még mindig lőtték. Hátra se néztem, a kocsiban két sérültem volt, egyiket a lábán, másikat a kezén ért találat” – tette hozzá Beer, aki a sebesültekkel együtt egy biztonságos kórházba hajtott, ahol orvosi segítséget kaptak. Ekkor értesültek a rengeteg meggyilkolt, sebesült és elrabolt izraeli állampolgárról. Beer négy órát töltött a sürgősségin, segíteni próbált a körülötte lévő embereknek. Meg akarta őket nyugtatni. Ő egy karcolással megúszta a támadást.

“Több száz embert tart fogva a Hamász, több százan meghaltak és több százan eltűntek. Mindannyian azért mentünk a fesztiválra, hogy a szabadságunkat és a szeretetünket ünnepeljük, és ott maradtunk vérző és fájdalmas állapotban; nincsenek szavak, amelyekkel leírhatnánk a borzalmakat, amelyeknek mi, a szeretet és a transz gyermekei tanúi voltunk. Minden gyönyörű lélek térjen haza épségben!” – fogalmazott Noa Beer.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb