KikapcsVideo365

Szeged365 aftermovie: nagyot ment a Látás Világnapja, rengeteg szegedit szűrt le a Prágai Látszerészet a Széchenyi téren

Közel 200 szegedi látását vizsgálták meg csütörtökön, a Látás Világnapján, amikor a Prágai Látszerészet, a Boutique Optique by Prágai, az Essilor Magyarország és a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja (MÁESZ) egy több, mint 20 méteres, 40 féle díjmentes egészségügyi vizsgálatot kínáló kamiont gurított be a Széchenyi térre. Mint Prágai András főszervezőtől megtudtuk, óriási volt az érdeklődés, délelőtt 10 és délután 4 között

  • körülbelül 110 fő vett részt a kamionban megtartott teljes körű szűrőprogramon,
  • továbbá több, mint 70 szegedi vett részt a külön megszervezett, a Prágai Lászerészet által megtartott viziotesztre,

amelynek érdekessége az volt, hogy – teret adva az új generációnak – a Semmelweis Egyetem egyik harmadéves optometrista hallgatója vezetett.

“Az éleslátás mindenkié!” – tartja a Látás Hónapja című, országos kezdeményezés mottója, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a legfontosabb érzékszervünk egészségére. A külvilágból érkező ingerek 80 %-át a szemeinken keresztül érzékeljük, ezért látószerveink egészsége kulcsfontosságú hétköznapi tevékenységeink során. Genetikai tényezők, korunk és életvitelünk is befolyásolja azonban látószervünk egészségét. Az éleslátás életminőségünkre is hatással van, ezért a kezdeményezés célja az, hogy minél tovább megőrizhessük. A hónap központi dátuma a Látás világnapja, ezt 2000 óta rendezik meg október második csütörtökjén. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a vakság 80%-a megelőzhető, illetve gyógyítható, és hogy a kormányokat és különböző szervezeteket bíztassák az egységes megelőzési beruházásokra.

A helyszínről élő bejelentkezésekkel jöttünk többek között Olasz Anna, Nagy Péter, Rea Barnabás (PICK Szeged) és Kis Máté társaságában, ezeket a Szeged365 Facebook oldal videói között tudod végignézni, a hangulatot pedig az alábbi Szeged365 Aftermovie adja át a leginkább:

Operatőr: Galyas Richárd

Fotós: Sóti Gellért

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb