Kikapcs

Az ősz egyik leglenyűgözőbb természeti látványossága közeleg, idén is darvak ezreit csodálhatjuk meg a szegedi Fehér-tónál

Október 21-étől, több alkalommal, az ősz egyik leglenyűgözőbb természeti látványosságában lehet részünk a szegedi Fehér-tónál, indulnak ugyanis az őszi darulesek, olvasható a Szegedi Fehér-tó közösségi oldalán.

Az őszi madárvonulás idején fél Európa daruállománya érinti útja során a magyar Alföldet. Az idén már októberben megdőlt az egy időben itt tartózkodó darvak száma több mint 180.000 példánnyal. A Hortobágy felől érkező darvak száma a vonulás tetőpontján elérheti a 40-50 ezret a Szegedi Fehér-tónál. Ebben az időszakban szervezik meg a daruleseket, melyeken a tórendszer ideális pontján várhatjuk be a darvak érkezését, miközben a természet más érdekességeit is megfigyelhetjük.

KIVÉTELES ÉVEKBEN 70 EZER DARUT IS SZÁMOLTAK MÁR A FEHÉR-TÓNÁL

Mint Tokodi Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei titkára korábban elmondta, 20-25 évvel ezelőtt már annak is örülhettünk, ha néhány ezer példány megjelent hazánkban, az utóbbi 15 évben azonban a madarak állományszámának növekedésével a daruk vonulási útvonala is változott. “Novemberben a szegedi Fehér-tónál akár 30-40 ezer példányt is láthatunk ezekből a madarakból, de kivételes években arra is volt már példa, hogy 70 ezer darut is számoltunk” – árulta el a szakértő.

A FEHÉR-TÓ VÉDELMÉBEN A LEGBIZTONSÁGOSABB ÉJSZAKÁZNIUK

Mint megtudtuk, a Fehér-tónál azért szeretnek annyira, mert a Kiskunsági Nemzeti Park részét képező tájvédelmi egység védett terület, ami biztosítja az itt vonuló madarak nyugalmát. Kedvelt helyük a sekély vizes szikes tavak. Nagy csapatokban éjszakáznak ezeken a helyeken, mint amilyen a szegedi Fehér-tó is, hiszen egységben az erő, és itt a legbiztonságosabb számukra az éjszakát eltölteni. A ragadozó állatok, mint például egy róka, vagy arany sakál itt nehezen férnek hozzájuk, illetve időben meghallják közeledtüket, ahogy azok lármát csapnak a nádasban.

Korábbi években mi is meglestük már a darvak vonulását, Magyar Andor kollégánk videójával nézzétek meg ti is újra, milyen lenyűgöző látványt nyújtanak.

A következő darules túra 2023. október 21-én 15.45-kor kezdődik és körülbelül naplementéig tart. Bővebb infókat ITT találsz.

Forrás: Szegedi Fehér-tó FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb