Szegedi Arcok

Jön az új pénzérme, friss Nobel-díjasaink, Karikó Katalin és Krausz Ferenc lesz rajta

Két újabb ezüst- és két színesfémérmét bocsát ki idén a Magyar Nemzeti Bank. A korábban meghirdetetteken felül most Deák Ferenc születésének 220. esztendejére, illetve a Kúria alapításának 300. évfordulójára jelennek meg emlékérmék, írta meg az ATV. Az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, Hergár Eszter az InfoRádiónak azt is elárulta, hogy hamarosan ezüst érmét vernek az idén Nobel-díjat nyert két magyar, Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora és Krausz Ferenc, a német Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója tiszteletére.

,,Az MNB minden év végén közzéteszi a következő évi érmekibocsátási programját az érmék paramétereivel, grafikai terveivel. A program idő közben bővülhet olyan elemekkel, amelyek a nemzeti bank látóterébe kerülnek” – fogalmazott az InfoRádióban Hergár Eszter, a jegybank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója.

Mint mondta, az idei évben Deák Ferenc emlékére illetve a Kúria alapításának emlékére 5000-5000 darab érmét vertek, de a közelmúltbeli történésekre reflektálva Karikó Katalin és Krausz Ferenc arcképével is vernek érméket – a 2021-ben indított Nobel-sorozat keretében. 

BEKERÜLNEK AZ MNB NOBEL-SOROZATÁBA

Hergár Eszter szerint arra számítanak, hogy a kibocsátott érmék azonnal el fognak fogyni, amint a piacra kerülnek. A Nobel-díjasok érméivel kapcsolatban már zajlanak az egyeztetések a Magyar Nemzeti Bankon belül, már tervezik az érmék kinézetét. A Nobel-sorozatot Szent-Györgyi Alberttel indították 14 évvel ezelőtt, a tavalyin pedig Kertész Imre szerepelt. 

KARIKÓ KATALINT A HÉTEN KÖSZÖNTÖTTÜK SZEGEDEN

Karikó Katalint, akinek pályája Szegedről indult, rengeteg emlék és élmény köti városunkhoz. “Magába ebbe az épületbe (szerk.: Rektori Hivatal) nem nagyon jártam annak idején, talán csak a diplomámat vettem át itt. Az egyetem többi épületébe viszont, ahol a kémiát, fizikát, biológiát tanultuk, nagyon fontos helyek számomra. A szívemhez legközelebb mégis a a Herman Ottó Kollégium áll, ahol öt éven át éltem, valamint a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, ahol a kutatásaimat végeztem, de meg kell említenem a Szegedi Textilművek ebédlőjét is, ahol a férjemmel megismerkedtem” – idézte fel Karikó Katalin. Hozzátette, itt ment férjhez is Szegeden, itt született meg a lánya, tehát tulajdonképpen minden nagyszerű dolog itt történt meg az életében a Napfény városában.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb