Közélet

Orbán Viktor találkozott Vlagyimir Putyinnal, Pekingben tárgyaltak, mutatjuk, miről

Orbán Viktor miniszterelnök kedden kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Mint megírtuk, Orbán Viktor is részt vesz a kínai Egy övezet, egy út fórumon, ahol többek között Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozik, aki szintén elfogadta a meghívást az eseményre. Bár Dmitrij Peszkov korábban úgy nyilatkozott, hogy nem terveznek kétoldalú találkozót a felek között, a tárgyalás végül mégis létre jött.

TERÍTÉKEN A GÁZ- ÉS OLAJSZÁLLÍTÁS

A két vezető egyeztetett a magyar-orosz együttműködésről a gáz- és olajszállítások valamint a nukleáris energia területén. Orbán Viktor a megbeszélésen a béke fontosságát hangsúlyozta. Kifejtette: az egész kontinens, így Magyarország számára is kulcsfontosságú, hogy legyen vége a menekültáradatnak, a szankcióknak és a harcoknak – ismertette a közleményben Havasi Bertalan.

2022-BEN TÁRGYALTAK UTOLJÁRA

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin legutóbb 2022. február elsején, még az ukrajnai háború kirobbanása előtt találkozott személyesen Moszkvában. Az öt órán keresztül zajló egyeztetés után a két politikus közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen szóba került többek között az orosz–ukrán konfilktus, a gázszállítás, valamint a magyar vakcinagyár és Paks II is. A magyar kormányfő akkor Ukrajnával kapcsolatban azt hangoztatta, hogy a látogatása „békemisszió” is, az Európai Unió részéről. Mint mondta „készen állunk egy ésszerű megállapodásra”, az EU egyetlen vezetője sem akar háborút. Putyin emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi biztonság tekintetében Moszkva elküldte javaslatait a NATO-nak és az Egyesült Államoknak is.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb