Kikapcs

Tárlatvezetések, kínai hangszerbemutató és festészeti workshop – mutatjuk, milyen programokkal készülnek a Múzeumok Őszi Éjszakájára Szegeden

Az idei Múzeumok Őszi Éjszakájának főszereplője Kína lesz: a látogatók tárlatvezetéseken ismerhetik meg azt a különleges halotti jádepáncélt, amely elpusztíthatatlanná tette az elhunyt uralkodókat. Emellett kínai hangszerbemutatóval, kézműveskedéssel, előadásokkal és kínai festészeti workshoppal is várják az érdeklődőket október 21-én, szombaton a Móra Ferenc Múzeumban és kiállítóhelyein.

Mint az intézmény szerkesztőségünknek küldött közleményéből kiderült, az ókori kínai kiállítások kapcsán kínai témájú programokkal várják a látogatókat a szegedi Múzeumok Őszi Éjszakáján október 21-én, szombaton. Az este folyamán több alkalommal is tartanak tárlatvezetéseket a különböző kiállításokon. A látogatók így közelebbről is megismerhetik például azt a halotti páncélt, melybe az ókori kínai uralkodókat temették.

A JÁDE ELPUSZTÍTHATATLANNÁ TETTE A HOLTAKAT

Mint kiemelték, a páncél jádelapokból készült, mert a korabeli elképzelések szerint a jáde elpusztíthatatlanná tette a holtakat. Az öltözék egyetlen nyílása a fejtetőn található, ahol a halott egyik lelke (a hun lélek) távozott a testből, hogy elinduljon a halhatatlanság felé. A másik lélek (a po lélek) viszont a testben maradt, az ő táplálására minden telhetőt megtettek az elhunyt hozzátartozói. A test kilenc nyílásába pedig jádetárgyakat helyeztek, hogy megakadályozzák ennek a léleknek a távozását.

BEMUTATÓK ÉS ELŐADÁSOK IS LESZNEK

Azt is hozzátették, hogy az izgalmas tárlatvezetések mellett különböző bemutatókkal, előadásokkal is várják az érdeklődőket. A kínai hangszer- és viseletbemutató mellett kiderül, milyen módszerrel festették színesre az agyagkatonákat, illetve milyen jellegzetességei vannak a kínai gasztronómiának. A Móra Ferenc Múzeum kupolacsarnokában kínai tematikájú kézműves foglalkozást tartanak, a Fekete házban kínai festészeti workshopon vehetnek részt a látogatók. A Vármúzeum előtt pedig egy óriás társasjátékot állítanak fel Szeged történetével kapcsolatban.

A Múzeumok Őszi Éjszakája október 21-én, szombaton 18 órakor nyitja meg kapuit és egészen 23 óráig várják majd a látogatókat a Móra Ferenc Múzeumban, a Fekete házban és a Vármúzeumban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb