Mindenmás

Sikítófrász Szegeden: óriáspók várakozott szép nyugodtan a buszra a Makkosházi körúti megállóban

Nem várt társasága akadt a SZEGEDEN láttalak csoport egyik tagjának csütörtök délután Szegeden, amikor a Makkosházi körúti megállóban várt a buszra. Arra lett ugyanis figyelmes, hogy egy óriáspók mászott oda hozzá. Erről fotót is feltett a Facebook csoportba.

CSÍPÉSE A DARÁZSÉHOZ HASONLÓ

Mielőtt bárki sikítófrászt kapna, a szóban forgó óriáspók hazánk legnagyobb pókfaja, egy szongáriai cselőpók, viszont amennyire méretes, olyannyira ártalmatlan is. Más pókfajokhoz hasonlóan a cselőpók sem tekint prédaként az emberre, mérge a rovarzsákmány elejtésére alkalmas. Ha teheti, a veszély elől is inkább a földbe fúrt, mély tárnájába vonul vissza, legfeljebb végső esetben, védekezésképpen mar. Kovács Péter közismert arachnológus szerint a cselőpók csípése darázscsípésszerű fájdalommal jár, kellemetlen duzzanatot és gyulladást okozhat. Bántani, piszkálni viszont nemcsak ezért, de védettsége miatt sem bölcs dolog. 

A szongáriai cselőpók ugyanis védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

ZAJLIK A PÁRZÁSI IDŐSZAK, ILYENKOR LEHET VELÜK A LEGGYAKRABBAN ÖSSZEFUTNI

Mint korábban megírtuk, életük nagy részét az üregben és annak környékén töltik, ám augusztus vége és október eleje között a hímek párkeresésre indulnak. Ebben az időszakban lehet velük a leggyakrabban találkozni, így a következő pár hétben Szegeden is gyakran futhatunk bele Magyarország legnagyobb pókfajába. A Lycosa Singoriensis leginkább szikes élőhelyeken és kötöttebb homoktalajokon él (így Szeged környékén sokfelé), de ezek környezetében a kertekben is megjelenhet.

NEM EZ AZ ELSŐ ESET, HOGY OLVASÓINK TALÁLKOZTAK A SZONGÁRIAI CSELŐPÓKKAL SZEGEDEN

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás és fotó: SZEGEDEN láttalak FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb