Közélet

MÁV: október utolsó hetétől nem csak éjszaka, hanem nappal is járhatnak a tehervonatok Röszkénél

Az eredeti terveknek megfelelően hétfőn kellett volna, hogy elinduljon a vasúti személyszállítás Szeged és Szabadka között, ám mint kiderült, akár egy hónapot is csúszhat a start. A MÁV hivatalos közleménye szerint tehát még egy kicsit várnunk kell arra, hogy vonattal átruccanjuk Szabadkára, ám még egy érdekes dolgot tartalmazott ez a bizonyos tájékoztató: mint kiderült, október végétől nem csak éjszaka, hanem nappal is járhatnak a tehervonatok Röszkénél.

A nemzeti ünnep előtti, legfrissebb műszaki vizsgálati jelentés megállapította, hogy a biztosítóberendezés telepítésével és üzembehelyezésével kapcsolatos vállalkozói hiányosságok miatt vált szükségessé a Szeged-Rendező–Röszke országhatár közötti vasúti személyforgalom elindításának későbbre halasztása. A vizsgálati eredmények rámutatnak: a berendezések műszaki készültségi szintje alapján azok próbaüzeme nem megkezdhető, ezért az üzemengedély kiadása továbbra sem lehetséges – emelte ki a MÁV az indulás elhalasztásával kapcsolatban, majd hozzátette, hogy a próbaüzem megkezdésének lehetséges időpontja csak a hibalistában szereplő hiányosságok pótlása, a vállalkozóval történő egyeztetések és a további vizsgálatok függvényében határozható meg.

NAPPAL IS MEHETNEK TEHERVONATOK

Mindezek után tértek ki arra is, hogy október végétől nappal is járhatnak a tehervonatok Röszkénél. Így írnak: “mint emlékezetes, a teherforgalom a munkálatok alatt sem szünetelt, igaz, kizárólag az éjszakai órákra korlátozódott. A műszaki vizsgálat alapján a szakemberek úgy döntöttek, hogy – az eddig használt technikai megoldások fenntartása mellett – a teherforgalom kiterjesztése október utolsó hetével a nappali időszakra is megtörténhet. A személyforgalom esetében ugyanakkor a meghirdetett menetrend, illetve az ütemezett határátlépések és határvizsgálatok biztosítása csak a berendezések megfelelő működésével lehetséges.”

A SZERB OLDALON MINDEN KÉSZEN ÁLL

“Noha a korábbi bejelentések szerint október 23-án indult volna meg az utasszállítás a Szabadka-Szeged vasútvonalon, a jelenlegi állás szerint november közepéig halasztódik mindez” – mondta hétfőn Lálity Urbán Emese a Pannon RTV-nek. A szerb közlekedési államtitkár a Pannon Televízió Közügyek című műsorának felvételén kiemelte, 2025 végéig már a teljes vasúti szakasz is elkészülhet, így akkortól már vonattal is utazhatunk Belgrád és Budapest között.

„A szegedi vasútfejlesztés a tavalyi év folyamán már befejeződött, 2022 augusztus elsején már megindult a teherforgalom. Azóta mi készen állunk, hogy megindítsuk a teljes körű forgalmat itt a szerb szakaszon. A magyarországi kivitelezés is halad. A napokban volt előlátva, hogy megindul az utasforgalom Szabadka és Szeged között, viszont olyan információk jutottak hozzánk, hogy a magyar fél kérte, hogy ez csak a jövő hónap közepén lehet esedékes, és addig odázzuk el az új utasszállító járatok indítását” – emelte ki Lálity Urbán Emese.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb