Szegedi Arcok

Egy Rokszinton bélszín rendel – a közismert szegedi transzplantációs sebész, Rokszin Richárd után nevezte el egyik fogását egy étterem (frissítve)

Jókai bableves, Rokszinton steak-kel? Nem egy képzeletbeli fogásról írunk, ugyanis irtó nagy megtiszteltetés érte a közismert szegedi transzplantációs sebészt, a Konyhafőnök című műsor egykori séfjét, Dr. Rokszin Richárdot: a Wellington bélszín mintájára az egyik kiskőrösi étterem az étlapjára tűzött egy a doktor nevével fémjelzett ételt, a Rokszinton bélszínt. Arról, milyen apropóból született meg ez a különleges fogás, Dr. Rokszin Richárddal beszélgettünk.

Ha valaki Kiskőrösön jár, joggal akadhat meg a szeme a La’Róna bisztró és borbár étlapján: a jövő héttől ugyanis felkerül a repertoárba egy igazán különleges étek, mégpedig a Rokszinton bélszín. Nos, szegediként biztos sokaknak ismerősen csenghet ez a név, nem is véletlenül, hiszen a Wellington bélszín mintájára elkészített fogás a közismert szegedi transzplantációs sebész, Dr. Rokszin Richárd után kapta a nevét.

KÉT, A KONYHAMŰVÉSZET IRÁNT ELHIVATOTT SÉF BARÁTSÁGÁBÓL SZÜLETETT A FOGÁS

A különleges fogás megszületésének története három évre nyúlik vissza. Dr. Rokszin Richárd akkor készült ugyanis a Konyhafőnök című műsorba. A válogatón ismerkedett meg egy másik szegedi jelentkezővel, Karizs Tamással, vagy ahogy mindenki ismeri, Sámánnal. Noha végül Sámán nem került be a műsorba, Richárd és közte barátság alakult ki, amit azóta is ápolnak, szinte napi kapcsolatban vannak. Természetesen, mivel mindketten imádnak főzni, a konyhai fortélyokat is rendszeresen megosztják egymással, Tamás például kóstolta már Richárd egyik nagy kedvencét, amit előszeretettel, egy kicsit a saját ízléséhez igazítva el is készít, a Wellington bélszínt.

“TE ÁLLAT, TE ŐRÜLT, EZT NEM HISZEM EL!”

“Tominak már többször eszébe jutott, hogy az egyik kedvenc fogásomat elkészíti és az étlapra felhelyezi. Úgy néz ki, hogy ez a jövő héten sikerülni fog. Mivel tudja, hogy az egyik nagy kedvencem a steak, azon belül is a Wellington steak, kitalálta, hogy ez lesz az, ami megjelenik majd az étlapon, Rokszinton néven” – mesélte el a doktor. “Te állat, te őrült, ez hihetetlen, ezt nem hiszem el! Amúgy szeretlek” – idézte fel Richárd az első reakcióját, amikor megtudta, hogy barátja róla nevez el egy fogást.

ROKSZIN DOKTOR INSPRIRÁLTA AZ ÉTEL ÍZVILÁGÁT

A doktor még azt is elárulta, Tamás bevette az ő ötletét is a fogás megalkotásánál, a szegedi doktor a körethez adott némi inspirációt barátjának. “Tomi teljes egészében az én ízlésemnek megfelelően akarta az ételt elkészíteni, így az én fortélyaim is belekerültek ebbe az újragondolt fogásba” – mondta el Rokszin doktor. Hozzátette, biztosan családjával sort is fognak keríteni rá, hogy megkóstolják a róla elnevezett étket.

FRISSÍTVE: RÉGI KLASSZIKUS ÚJ KÖNTÖSBE ÖNTVE – EGY IGAZ BARÁTSÁG JELKÉPE

Cikkünk megjelenését követően, szombaton értük el Karizs Tamást, a Rokszinton bélszín megalkotóját. Elmesélte, amióta a főzőműsor kapcsán megismerkedtek egymással, szoros barátságot ápolnak Richárddal, a közös főzésen át a tejfakasztó buliig nagyon sok élmény köti össze őket, s ennek a megkoronázása tulajdonképpen a Rokszinton bélszín.

Mint elmesélte, ez a különleges fogás tulajdonképpen egy régi klasszikus új köntösbe öntve. “Megpróbáljuk Ricsi kedvencével, az édes kalácsos verzióval elkészíteni, a kedvenc köretével, ami a héjában sült burgonya, sajttal “besütve” – árulta el a séf, hozzátette, ehhez egy érlelt Angus bélszínt készít el, amit heteken keresztül érlel. Sőt, ha lehetősége van rá, ő maga szedi a gombát az ínycsiklandozó fogáshoz.

 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb