Szegedi Arcok

“Aki irigy sohasem lesz boldog” – Irigység címmel írtak és adtak elő darabot a Csillagbörtön irodalmi színpados elítéltjei

A tavalyi nagy sikeren felbuzdulva idén is folytatódott a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság művészetterápiás reintegrációs projektje. A szegedi Csillagbörtön irodalmi színpados elítéltjei „Irigység” címmel írtak és adtak elő darabot, amelyet október 31-én, kedden mutattak be a Csillagbörtön kultúrkörletén az intézettel kapcsolatot tartó társszervek vezetőinek és a fogvatartottak hozzátartozóinak, számolt be az eseményről a Szegedi Fegyház és Börtön.

A projekt során a részvevők a „Hét főbűn” sajátos adaptációját vitték színpadra az ország hét büntetés-végrehajtási intézetében. A projektbe bevont fogvatartottak különböző egyházi főbűnöket színpadra állítva mutathatták meg a bennük rejlő alkotókészséget, kreativitást, amely az alkotási folyamat során önsegítő és érzékenyítő módon tört utat magának.

A BÖRTÖNSZÍNHÁZ AZ ALÁBBI INTÉZMÉNYEKBEN VALÓSULT MEG

A hét fő bűnt: a kevélységet, a fösvénységet, a bujaságot, az irigységet, a torkosságot, a haragot és a jóra való restséget hét büntetés-végrehajtási intézet irodalmi színpada mutatta be októberben. Az utolsó előadás Szegeden, egyben zárása is volt a bemutatók sorának. Az irigység, mint fő bűn a Csillagbörtön alkotó elítéltjeinek jutott. Ezzel a címmel írtak a fogvatartottak fél évvel ezelőtt egy zenés színdarabot, amelyet azóta hetente többször is próbáltak Várnagy Andrea művészeti mentor, Liszt Ferenc Díjas zongoraművész és Benkó Ildikó bv. őrnagy segítségével.

  • A kevélység – Kalocsai Fegyház és Börtön
  • A fösvénység – Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, Baracska
  • A bujaság – Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
  • Az irigység – Szegedi Fegyház és Börtön
  • A torkosság – Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
  • A harag – Fiatalkorúak Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, Tököl
  • A jóra való restség – Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet

A MŰVÉSZET HIDAT ÉPÍTETT A KÉT OLY KÜLÖNBÖZŐ VILÁG KÖZÉ

Az ősbemutatón Kovács Mihály bv. ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szolgálatvezetője köszöntötte a darabban szereplő elítéltek hozzátartozóit, a társszervek képviselőit, az országos és regionális sajtó munkatársait. Az ezredes beszélt a művészetterápiás projekt előzményéről, hiszen tavaly a Tízparancsolat volt a témája az elítélt társulatok előadásainak az ország tíz büntetés-végrehajtási intézetében, egyben kiemelte a művészetterápiát a fogvatartottak reintegrációjában. Majd Várnagy Andrea művészeti mentor, Liszt Ferenc Díjas zongoraművész, aki az elmúlt hónapokban hét büntetés-végrehajtási intézetben, így Szegeden segítette az elítélttársulatok alkotói folyamatát, elmondta, hogy a művészet által az előhívott és az eddig kimondatlan érzések is felszínre kerültek, így a művészet hidat épített a két oly különböző világ közé.

MÉLTÓK LEHETNEK ARRA, HOGY A TÁRSADALOM VISSZAFOGADJA ŐKET

Dr. Vitályos Eszter a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára is megtekintette az előadást, aki szerint a nap témája volt a javulás útjára lépés. Hangsúlyozta, hogy a művészet gyógyító ereje közelebb hozza a fogvatartottakat a Biblia tanításához és Isten üzenetéhez, hogy a zárt falak mögött élő elítéltek méltók lehetnek arra, hogy a társadalom visszafogadja őket.

“AKI IRIGY, SOHASEM LESZ BOLDOG”

A megnyitó beszédek után kezdődött az előadás, amelyről a fogvatartottak írtak ajánlót.

„A színpadi krimi egy olyan gyilkosságot mutat be, ahol az indíték az irigység, a kivitelezés pedig mérgezés. Ennek a két fő momentumnak üzenete van: az egyikben láthatjuk, hogy az irigység, mint a hét fő bűn egyike, mennyire el tudja tájolni a lelki iránytűnket, a másikban meg azt, hogy az érzelmi telítettség milyen formában pusztít. A történetben lesz nyomozás, ami nem koncepció, lesz bőven fordulat és csavar aláfestve sláger gyanús dallamokkal. A sokszereplős előadásban az alapos nyomozó csetlő-botló segédjével lépésről-lépésre halad a bűntény felderítésében. Az elkövető folyamatosan ködösít és itt tényleg igaz, hogy mindenki gyanús. A végére kiderül, hogy ki a gyilkos, milyen apróság buktatta le és a feszültség feloldódik az érzelmek kirobbanásában. És ami a legfontosabb mondanivalója ennek a darabnak, hogy mennyire átjárja az életünket az irigység, miközben egy olyan tévhiten alapszik, hogy többre van szükségünk ahhoz, hogy boldogok legyünk, mert aki irigy sohasem lesz boldog.”

Forrás és fotók: bv.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb