Közélet

Több éve tart a mórahalmi makettpark ügye, de még mindig nincs jogerős ítélet – súlyosabb büntetést kér a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a csalásban részt vevő személyekre

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként a büntetések súlyosítását indítványozta a Mini Hungary Park megvalósítása során elkövetett szabálytalanságok miatt indult bűnügyben – közölte kedden a szerkesztőségünkkel a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség.

Mint kiemelték, elsőfokon a Szegedi Törvényszék járt el a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádirata alapján. Az elsőfokú bíróság végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélte a csalásban részt vevő személyeket.

TISZTÁBAN VOLTAK A CSALÁSSAL

Az elsőfokú ítélet szerint a történelmi Magyarország híres épületeit makettek formájában bemutató park megvalósítása során az elkövetők állandó finanszírozási problémával küzdöttek. Ennek áthidalására, a projekt folyamatosságának fenntartására és finanszírozására elhatározták, hogy az időközi kifizetési kérelmekben a tényleges megvalósításhoz képest olyan maketteket is feltüntetnek, készre jelentenek le, amelyek a kifizetési kérelmek benyújtásának időpontjában valójában még nem készültek el, azokra nézve a teljesítés nem történt meg. Az elkövetők tisztában voltak azzal, hogy a kifizetési kérelmek benyújtásakor nem a valós készültségi állapotnak megfelelő helyzetet jelentettek le a támogató hatóság felé, amelynek célja az 512.345.319,- Ft támogatási összeg minél nagyobb részének idő előtti, és ebből fakadóan jogosulatlan megszerzése volt.

PRÓBAIDŐRE FELFÜGGESZTETT BÜNTETÉST KAPTAK

Az elsőfokú bíróság a projekt megvalósításában részt vevő személyeket költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélte, valamint azt a két férfit, akik a bűncselekmény elkövetését az általuk vezetett gazdasági társaság felhasználásával valósították meg, több évre eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselői foglalkozástól is. 

INDOKOLATLANUL ENYHE A BÜNTETÉS

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség valamennyi elkövető terhére súlyosítás, végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabása érdekében fellebbezett, míg a védelem részéről felmentés, illetve enyhítés céljából kerültek bejelentésre fellebbezések. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az elkövetőkkel szemben kiszabott szabadságvesztés büntetések tartama indokolatlanul enyhe, a bűncselekmény elkövetésének összes körülményére figyelemmel azok súlyosítása indokolt. Másodfokon az ügyben a Szegedi Ítélőtábla dönt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb