Közélet

Ásotthalmi polgármester: Pár nap csend, addig felkészülünk a következő csapásra – hiába razziáztak a rendőrök a határ túloldalán, a helyiek attól tartanak, hogy folytatódik a migránsáradat

“8 éve tart, ami nem létezik. Egy délután alatt megállt volna az a migrációs áradat, ami 8 éve tart?!” – tette fel a kérdést a közösségi oldalán Papp Renáta, Ásotthalom polgármestere arra reagálva, hogy Szerbiában a három halálos áldozatot követelő lövöldözés után komolyabban a sarkára lépett az embercsempészeknek és a migránsoknak a kormány. Azóta csak egy-két migránst jelentenek a rendőrök a megyében.

“Mézesmadzagként húz előttünk a remény, a nyugalom reményét keltik az utóbbi napok?? De meddig?! A szerb erők kivonultak a határ túloldalán és rendet tettek? Tudjuk, saját belpolitikai érdekeik miatt léptek, ők nem az ásotthalmiak, nem a homokháti települések segítségére siettek. Itt maradt minden a régi: felbukkanó csempész autók, szemét, roncsok és félelem. Pár nap csend, addig felkészülünk a következő csapásra” – írta a polgármester.

PILLANATOK ALATT KAPUT NYITNAK A KERÍTÉSEN

Mindezek mellett az Átlátszó is forgatott a helyszínen. Mint kedden írták, csoportokban vonuló határsértők, egyre erőszakosabb embercsempészek – erre panaszkodtak nekik az ásotthalmiak. Több napig forgattak a térségben, beszéltek Papp Renáta polgármesterrel, valamint beülhettek a mezőőr Nagy Sándor autójába is. Így találkoztak egy sétáltató embercsempésszel, valamint figyelték éjszakán át a határt. Azt a kerítést, ami Orbán Viktor szerint komolyabb tömegeket is megállítana. De ez nem így van, az embercsempészek pillanatok alatt kaput nyitnak a kerítésen, onnan szabad az út.

A HUMÁNUM TOVÁBBRA IS MEGVAN AZ ÁSOTTHALMIAKBAN

„Akik a határkerítés környékén laknak, ők ugye folyamatosan hallják a túloldali lövöldözéseket is, tehát azért tudjuk, hogy fegyvereket is találtak a határ mindkét oldalán már táskákban, illetve ilyen migránsfészkekben. Tehát ez azért nagymértékben növelte lakosság félelmét. És hát nyilván változott az is, hogy erre a nagy létszámú tömegre, akik ugye 50-100-as csoportokba jönnek át, egyre fejlettebb embercsempész-hálózat épült ki” – többek között erről is beszélt Papp Renáta, ahogy azt is elmondta az Átlátszónak, hogy „a humánum, az továbbra is megvan” az ásotthalmiakban. A környékbeliek mégis aggódnak. Mivel a határsértőket nem a kerítés közelében veszik fel az embercsempészek, hanem onnan távolabb, Ruzsa térségében.

A teljes riportot ITT tudod megnézni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb