Közélet

A madárinfluenza miatt nem fogad madarakat a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontja

A Vadaspark madárinfluenza járványhelyzet miatt jelenleg nem tud madarakat fogadni a természetvédelmi mentőközpontjába – közölte rövid közleményében a Szegedi Vadaspark csütörtökön arra reagálva, hogy az elmúlt napokban már két vármegyében is felütötte fejét a madárinfluenza.

A Nébih legfrissebb tájékoztatása szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyékben igazolták a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét. Az érintett állomány felszámolása mind a két helyszínen kezdetét vette. Az újabb kitörés is igazolja, kiemelten fontos, hogy a baromfitartók fokozottan betartsák a járványügyi előírásokat – emelték ki.

51 EZER ÁLLATOT SZÁMLÁLÓ ÁLLOMÁNYT SZÁMOLNAK FEL TISZADOBON

A Nébih a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei esetről azt írja, hogy a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek megjelenése keltett gyanút azon a tiszadobi pecsenyekacsa tartó telepen, ahol a laboratórium igazolta a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét. A hatóságok a mintegy 51.000 állatot számláló állomány felszámolását már a gyanú alapján elkezdték. Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. A betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás folyamatban van.

BÁCS-KISKUNBAN A H5N2 VÍRUST IGAZOLTÁK

A magas patogenitású, azaz nagy megbetegítő képességű madárinfluenza mellett Bács-Kiskun vármegyében alacsony patogenitású madárinfluenza H5N2 altípusát is igazolták a vizsgálatok. A jászszentlászlói tömőlúd állomány állatai tünetmentesek voltak, a fertőzésre a vágóhídra szállítást megelőző, kötelező tamponvizsgálat derített fényt. Az alacsony patogenitású madárinfluenza vírus jelenléte – a magas patogenitásúval szemben – lényegesen enyhébb intézkedéseket von maga után.  A fertőzött telep körüli 1 km sugarú körben csak hatósági engedéllyel mozgathatóak a baromfik. Az érintett állatok kijelölt vágóhídon levághatóak, amennyiben az illetékes vármegyei kormányhivatal megállapítja, hogy a betegség továbbterjedésének kockázata minimális.

VÁRMEGYÉNKBEN BE KELL ZÁRNI A BAROMFIKAT

Október végén közölte a Nébih, hogy a fokozott madárinfluenza-veszély miatt a kereskedelmi célból tartott baromfik kötelező zártan tartását rendelte el a magas kockázatú területeken Pásztor Szabolcs országos főállatorvos. Mint kiderült, Csongrád-Csanád vármegye is érintett.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb