Mindenmás

150 évig állt büszkén a fák árnyékában a nyers tégla homlokzatú röszkei vasútállomás, mára már csak egy lett a sok közül

Kedd este tiszta vizet öntött a pohárba Lázár János, amikor bejelentette, hogy november 28-án elindul a vasúti személyforgalom Szeged és Szabadka között. 2021. októberében indult meg a beruházás kivitelezése, ennek keretében pedig a röszkei állomást teljesen felújították, ami többeknél kiverte a biztosítékot. Az egykori idilli, nyers tégla homlokzatos épület megnyugtató látványa egyszerűen eltűnt, a szigetelésnek köszönhetően pedig csak egy lett, a sok közül.

A röszkei vasútállomás Magyarország egyik legszebb állomása közé tartozott. Az elmúlt 1 hónapban a Röszkei Vasút Csoport volt, aki közzétette a hírt, hogy új arculatot kapott. Az állomás egyedi volt, mivel ehhez hasonló épület már nagyon kevés van az országban. Mint az oldal kezelőjétől megtudtuk, a mártélyi állomást az eredeti állapotában hozták helyre, csak a röszkei volt a kivétel, mert lehőszigetelték. Hozzá kell tennünk, hogy a felújítás már nagyon kellett, mégis picit sajnáljuk, hogy ennek a csodás látványnak mennie kellett:

Fotó: Faltusz Csaba [fcs]/vasutallomasok.hu.

150 ÉVIG ÁLLT AZ EREDETI ÁLLAPOTÁBAN

A Vasútállomások oldalán egyébként az olvasható, hogy az épület 1870-ben készült el a vasúttársaság szabványterve alapján. Legfontosabb jellemzője a nyers tégla homlokzat volt, egyébként kétszintes, három ablakos nyeregtetős az épület. Egészen a múlt hónapig úgy is nézett ki, mint ahogy több mint 150 évvel ezelőtt átadták azt az utazóközönségnek.

“Bár 2005-ben a bal oldalához „ragasztottak” egy kicsi bővítményt, mely az útlevélvizsgálóknak és vámosoknak adott helyet, ez azonban a felvételi épület összhatásában nem okozott számottevő változást. Az épület földszintjén van a szolgálati iroda és egy kicsi váróterem. Az emeleten szolgálati lakás van kialakítva” – olvasható Kozma Attila összeállításában az épületről a honlapon.

UGYANOLYAN LETT A RÖSZKEI ÁLLOMÁS, MINT AZ ÖSSZES TÖBBI

Majd nem is olyan rég elkezdték felújítani az épületet. Ekkor szigetelték le, és lett tucatállomás az épületből, hiszen a MÁV egyfajtára újítja fel az épületeket. Jól látható a hasonlóság a mostani röszkei, a szegvári és mernyei állomások között:

Jól látható, hogy az épületet szegélyező lombos fáknak is menni kellett, így a röszkei állomás is egy lett a sok magyarországi közül.

Fotó: Sutus Máté.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb