Szegedi ArcokVideo365

Szűnni nem akaró köhögés kínozza a család kicsi kincsét? A szegedi Korda Klinika gyermek-tüdőgyógyásza barátságos környezetben várja gyógyulni vágyó kis pácienseit

Ahogy lehullanak az első falevelek a fáról, s a levegő az őszi-téli időszak beköszöntével hűvösebbre fordul, minden szülő tudja, hogy ideje elővenni a köptető szirupot, mert a gyermekek alighogy átlépték újra az ovi vagy a suli kapuját, máris köhögnek. Ez valahol kivédhetetlen, szinte törvényszerű. Azonban a szűnni nem akaró, elhúzódó köhögés hátterében akár fertőzés, asztma, vagy reflux is állhat. De a hideg, ködös, nyirkos idő a kruppos megbetegedés tipikus időszaka is. Ezekben a helyzetekben bizony elkerülhetetlen, hogy az orvosnál kössünk ki a család kicsi kincsével. Dr. Réfi Dominika csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos a szegedi Korda Klinika legújabb szakrendelésén várja az ezekkel a tünetekkel küzdő kis betegeit. Az őszi betegségek megelőzéséről, kezeléséről és a felmerülő vizsgálatokról a doktornővel beszélgettünk.

A DOKTORNŐ KÖZVETLEN ÉS BARÁTSÁGOS LÉGKÖRT TEREMT RENDELŐJÉBEN KIS BETEGEINEK

Dr. Réfi Dominika június óta erősíti a Korda Klinika csapatát. A fiatal doktornő mosolyával és közvetlenségével azonnal meggyőzött bennünket arról, hogy a kis betegek maximálisan jó kezekben vannak. Kedvességével és barátságosságával seperc alatt elnyeri a gyermekek bizalmát, akik így minden félelem nélkül, csupa pozitív élménnyel tekinthetnek az orvoslátogatásra. A doktornő például, a fehér köpeny helyett vidám, állatos mintás öltözéket visel, hogy ezzel is arra bátorítsa kis pácienseit, hogy nincs mitől félniük, amikor belépnek a rendelőbe. A barátságos légkört tovább erősítik azok a játékok is, amelyekkel a doktornő a gyermekeket várja, így minden gyerkőc igazi kis bátor hőssé válhat.

TELJESKÖRŰ ANAMNÉZIS FELVÉTEL ÉS RÉSZLETES FIZIKAI VIZSGÁLAT

„A Korda Klinikán lehetőség van egy általános gyermekgyógyászati, illetve gyermek-tüdőgyógyászati szakvizsgálatra, ami már magába foglalja a teljeskörű, részletes anamnézist, ami kitér a szülészettel, a terhességgel kapcsolatos, vagy családi kórelőzményekre. Felderítjük a bizonyos környezeti tényezőket, melyek provokálhatnak bizonyos légúti betegségeket” – magyarázta a doktornő, majd hozzátette, ezt követően kerül sor a részletes fizikális vizsgálatra, de lehetőség van légzésfunkciós vizsgálat elvégzésére, illetve kisebb gyerkőcöknél, hároméves kor alatt vérből való specifikus ellenanyag vizsgálatra is.

FÁJDALOMMENTES, DE SOKAT ELÁRULÓ VIZSGÁLATI MÓDSZEREKKEL DERÍTIK FEL A GYERMEK BETEGSÉGÉT

Ott jártunkkor két vizsgálati módszerbe tekinthettünk be, melyek közös tulajdonsága, hogy egyik sem fájdalmas a gyermek számára, mégis nagyon sok mindent elárul a kis páciens állapotáról. Mint megtudtuk, hároméves kor felett a szénanáthás panaszok, allergiás tünetek felderítésére lehetőség van egy úgynevezett bőrteszt vizsgálatra. A másik pedig a légzésfunkciós vizsgálat, mellyel elsősorban az asztmatikus panaszokat kutatják fel, ami egy úgynevezett spirométer nevű műszerrel történik. Arról, hogyan zajlanak ezek a vizsgálatok, videónkból tudhatsz meg többet:

MINDENEKELŐTT NAGYON FONTOS A MEGELŐZÉS

A doktornő arra is felhívta a figyelmet, hogy mindenekelőtt nagyon fontos a betegségek megelőzése, főleg ezekben a nyálkás, nyirkos őszi-téli időszakokban. Ezért, mint elmondta, nagyon fontosnak tartja az immunerősítők használatát, a D-vitamin-pótlás elengedhetetlen a gyermekek számára. „Javasolni szoktam inhalátor beszerzését, hogy a hurutos időszakban otthon a váladékoldást nagyon finoman és hasznos módszerrel meg bírják tenni akár napi rendszerességgel is” – zárta gondolatait Dr. Réfi Dominika.

Ha a család kicsi kincse szűnni nem akaró köhögéssel küzd, keresd bizalommal a mindig mosolygós Dr. Réfi Dominikát Korda Klinikán!

KORDA KLINIKA
Szeged, Korda u. 18, 6725
Telefonszám: 
+ 36 30 099 3379
+36 62 444-493
Nyitva: 8-tól 8-ig, hétfőtől péntekig!

Operatőr: Galyas Richárd

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb