Smart Szeged

Navracsis Tibor Szegeden járt délután, estére már jött a hír: tuti új minisztériumot kap

Szeged, a tudás és innováció városa, amire azért nagyon ráférne egy komoly ipari beruházás. Egy ideje már végre polgármesterünk is elengedte azt a tévhitét, hogy nem kell ipari beruházás Szegedre. Ezért is örültünk, hogy ma egy miniszter látogatott városunkba: Navracsis Tibor, aki nemrég még tárca nélküli miniszterként tevékenykedett, most pedig egy új minisztérium élére kerül. Az új minisztériumból is írunk Nektek, de ami ennél is jobban megtöltötte vegyes érzelmekkel lokálpatrióta szívünket az az, hogy itt járt Szegeden a Kereskedelmi Kamaránál, és bejelentette: kell egy komplex gazdasági terv a Dél-Alföldre. Ez Nektek is ismerősen cseng? Ti is emlékeztek, hogy az országban elsőként Szeged központtal a Dél-Alföld készítette el ezt a tervet az SZTE, Kecskemét, Szeged és a kamarák összefogásával? Mutatjuk az akkori cikkeinket.

Navracsis Tibor beszéde során kiemelte Karikó Katalin munkáját, a Szegedi Tudományegyetemet és az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetet mint a magas színvonalú teljesítmény szimbólumait. “Ezt a térséget is lendületbe hozzuk,” mondta a miniszter a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara interaktív vállalkozói fórumán. A Szeged365 olvasói azonban jól tudják, hogy városunk már régóta az innovációjának kiaknázását várja.

Dr. Latorcai Csaba  kifejtette ma a kamarában, hogy kell egy szakmai, átfogó, komplex gazdaságfejlesztési terv a Dél-Alföldre. Itt egy kicsit azért megállnánk: Nemesi Pál vezetésével, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosi titkárságával együtt már korábban letette az asztalra a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztési stratégiáját. Ráadásul akkor mindenkit megelőzve elsőként készítették el a dokumentumot: 2020. december 10-én csütörtökön tartották meg a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztési stratégia megalkotásának záró rendezvényét is. Erről is írtunk akkor:

SZEGED VÁRJA A FEJLESZTÉSEKET

Szeged városa és polgárai mindig nyitottak voltak az újításokra és a fejlődésre. A város polgárai már bizonyították, hogy képesek magas színvonalú teljesítményre és innovatív megoldásokra. Navracsis Tibor arról is beszélt, hogy több nagy világcéggel is tárgyalnak, és közöttük van a BYD is. Erről is írtunk több alkalommal, legutóbb itt:

Estére pedig az is kiderült: a ma kedden benyújtott törvénymódosítási javaslat szerint önálló Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium jöhet létre Navracsics Tibor vezetésével. Az új tárca január elsejével állna fel. A javaslat szerint az új tárca a Miniszterelnökségből történő kiválással jönne létre, bizonyos szervezeti egységeket és hatásköröket is átvennének.

A törvényjavaslattal nemcsak Navracsics új minisztériuma jönne létre, hanem az úgynevezett Nemzeti Fejlesztési Központ is, ugyancsak Navracsics alá rendelve. A Nemzeti Fejlesztési Központ látná el majd többek között az uniós támogatások felhasználásának koordinálását és a helyreállítási és ellenállóképességi alappal kapcsolatos feladatokat, bizonyos programoknál pedig irányító hatósági feladatai lennének.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb